Domov - > eŠR ->

Velika imena, velike zgodbe

29.8.2017, avtor: (CD) / rubrika: aktualno

Včeraj, 28. avgusta,  so v Cankarjevem domu na tradicionalnem druženju z učitelji in mentorji osnovnih in srednjih šol pred začetkom novega šolskega leta predstavili novo sezono kulturnovzgojnega programa. S priznanimi slovenskimi ustvarjalci in umetniki bodo zasnovali številne nove  kakovostne programe za mlade ter ohranili nekatera stara sodelovanja s programskimi partnerji, s katerimi vrsto let izpolnjujejo svoje poslanstvo – snovanje kakovostnega programa za otroke in mladino.

Sezona 2017/18 se bo začela v znamenju spoznavanja sveta s kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo o izjemno pogumni in samosvoji popotnici, pisateljici Almi Karlin. Pripravljajo jo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje, odprli jo bodo 21. septembra. Ob razstavi Kolumbova hči Alma M. Karlin so pripravili različne delavnice za mlade, pospremil pa jo bo tudi niz predavanj priznanih strokovnjakov in poznavalcev dela in življenja Alme M. Karlin: antropologinja (in avtorica razstave) Barbara Trnovec, dr. Igor Škamperle, na simpoziju, ki bo zanimiv zlasti za slaviste, pa bodo prvič doslej osvetlili pomen njenega literarnega ustvarjanja.

Prva gledališka premiera za mlade v sezoni 2017/18 bo Džumbus, glasbeno-gledališka predstava o nenavadnem dečku, ki ne govori, temveč se namesto z besedami izraža z zvoki in glasbo.

Tako kot je bil za mlade v lanski sezoni inspirativen Nikola Tesla, bo letos znanstvenica Marie Curie, dobitnica dveh Nobelovih nagrad. Premiera predstave Neustrašna raziskovalka, ki sezabavno in sproščeno ukvarja z radioaktivnostjo, z znanstvenim delom Marie Curie in družbenimi okoliščinami, v katerih je delala, bo na sporedu konec oktobra. Predstavo bo nadgradila zabavna in poučna delovna knjižica za boljše razumevanje naravoslovnih dejstev.

Leto 2017 je znova bienalno in Cankarjev dom je skupaj z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Slovenskim gledališkim inštitutom koproducent in partner festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica. V tednu otroka, med 1. in 7. oktobrom, se bo v dvoranah CD zvrstilo pet predstav: gostovanje bizarne opere Peter Kušter iz SNG Nova Gorica, Mali modri, mali rumeni Lutkovnega gledališča Maribor, Hamlet pa pol, ki je nastal v koprodukciji CD in Celinke, zavoda Bufeto in Zavoda Seveda; na festivalu bo ljubljanska premiera Romea in Julije, najbolj znane ljubezenske zgodbe vseh časov, ki bo prepletla odlomke izvirnega besedila v verzih z improviziranimi dogodki iz življenja posameznih likov iz zgodbe.

Na ogled bo tudi predstava 20.000 milj pod morjem po Julesu Vernu in v režiji Matjaža Pograjca.

V oktobru bo v  Štihovi dvorani na ogled tudi avtorski projekt Nika Škrleca; mladega igralca,  državnega prvaka v recitiranju števila Pi s 3141 decimalkami. Projekt Naj gre vse v pi duhovito predstavlja mnemotehnično domišljijsko palačo spomina, način pomnjenja decimalk števila pi.

 V decembru bo v Linhartovi dvorani premiera nove otroške opere Hobit po literarni predlogi J. R. R. Tolkiena. Bilbova neponovljiva (tokrat glasbena) pustolovščina nastaja v koprodukciji Cankarjevega doma, Glasbene matice Ljubljana, Akademije za glasbo v Ljubljani in Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

Sicer pa bo leto 2018 v Cankarjevem domu posvečeno Ivanu Cankarju.

V januarju bo na odru Gallusove dvorane v koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma ter režiji Eduarda Milerja premiera Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski, farsa, ki je danes enako ali še bolj aktualna kot pred sto desetimi leti.

Na življenje in delo Ivana Cankarja je vezanih tudi več humanističnih in literarnih dogodkov, izpostaviti velja bralno uprizoritev poslanih pisem Ivana Cankarja Anici Lušinovi, ki bo na ogled na Cankarjev rojstni dan 10. maja 2018. Za šolarje 2. in 3. triade ter dijake Zavod Margarete Schwarzwald, ki jo poznamo po dveh uspešnicah za mlade (Prosto po Prešernu in Veliki pok), pripravlja gledališko predstavo iCankar, sestavljeno iz resničnih dogodkov njegovega življenja, in dogodkov, spletenih v njegovi domišljiji.

Boštjan Gorenc - Pižama, Žiga X Gombač in Andrej Rozman - Roza bodo v začetku leta 2018 na oder postavili gledališko-stripovski performans Cankar v stripu, še enega od projektov, ki se navezuje na Cankarjevo leto (v sodelovanju z zavodom Škrateljc).

Tik pred koncem sezone 2017/18 bomo v juniju odprli tudi veliko razstavo, posvečeno delu Ivana Cankarja, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana.

 Cankarjev dom že vrsto let pripravlja tudi festival sodobne umetnosti mladih Transgeneracije. Prihodnje leto bodo od 19. do 22. aprila.

Med ustvarjalnosti mladih pa sodi tudi sodelovanje z Drugo gimnazijo Maribor, ki umetnosti namenja veliko pozornosti, predvsem pa so dosežki njihovega English Student Theatra zares izstopajoči. Tokrat pripravljajo Sen kresne noči. Muzikal bo na sporedu v januarju 2018.

Štirje abonmaji za otroke in mlade

Večino predstav kulturnovzgojnega programa CD (in številne gostujoče) si je mogoče ogledati tudi v sklopu enega od štirih abonmajev za otroke in mlade: Moj prvi abonma je namenjen otrokom do desetega leta starosti; odraščajočim iz višjih razredov osnovne šole pa abonma Ivan. Abonma z imenom Cankar je za dijake in študente, da z izbranimi prireditvami prepoznajo programsko strukturo kulturnega centra – zaobjema vse umetnostne zvrsti in v okviru teh tudi različne žanre.

Filmski abonma, ki združuje različne generacije, Liffe po Liffu pa je tudi v sezoni 2017/18 zelo aktualen, saj prinaša najnovejše filme z mednarodnih festivalov.