Domov - > eŠR ->

Najvišja umetniška priznanja Univerze v Ljubljani

13.9.2017, avtor: Darja Lisjak / rubrika: aktualno

 Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je 12. septembra letos podelil priznanja za pomembna umetniška dela, najvišja umetniška priznanja Univerze v Ljubljani, ki so ekvivalent znanstvenemu nazivu doktor/-ica znanosti. Na dogodku, ki ga Univerza v Ljubljani organizira enkrat letno, je letos podelil petnajst takšnih priznanj.

Priznanje umetniških del je pogoj za izvolitev v naziv visokošolski učitelj za tista habilitacijska področja, pri katerih je tudi v izobraževalnem procesu umetniška ustvarjalnost ključnega pomena.

Mogoče ga je podeliti za stvaritve na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti, gledališke in radijske umetnosti, filmske in televizijske umetnosti, slikarstva, kiparstva in grafike,  restavratorstva,  vizualnih komunikacij,  arhitekture, urbanizma in oblikovanja krajine,  industrijskega in unikatnega oblikovanja ter  videa, fotografije in novih umetniških praks.

Univerza v Ljubljani ima kot celovita univerza v svoji sestavi tri umetniške akademije. Na akademijah kot osnovna dejavnost potekata umetniško ustvarjanje in izobraževanje študentov iz teorije in umetniških praks, prav tako pa umetniška dejavnost poteka tudi na drugih članicah, kot so Fakulteta za arhitekturo, Biotehniška fakulteta in Naravoslovnotehniška fakulteta.

Univerza v Ljubljani z omenjenimi priznanji umetnikom omogoča enakovreden vstop v akademsko kariero, kot so ga deležni znanstveniki z doseženim doktoratom znanosti. »Na Univerzi v Ljubljani si želimo, da bi najboljši umetniki prenašali svoje znanje in izkušnje pri umetniškem ustvarjanju na umetniško nadarjene iz mlajše generacije. V zameno pa posameznikom omogoča umetniško ustvarjanje in delo s študenti v razmeroma varnem univerzitetnem okolju,« je poudaril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik.

Predsednica komisije za podelitev priznanj za pomembna umetniška dela prof. Janja Korun je izpostavila, da vsak posameznik gleda na življenje znotraj lastnega niza okoliščin in zato lahko ponudi svetu edinstven, enkraten in vedno nov izraz. »Prehiteti lastno sodobnost, biti absolutno moderen, iznajti novo, to so imperativi, ki so nastali že v začetku 20. stoletja in so živi tudi danes,« je prepričana.

Izbrane prejemnike umetniških priznanj smo vprašali, kaj je po njihovem mnenju poslanstvo umetnika.

Prejemnica priznanja violinistka Anja Bukovec: »Poslanstvo umetnika je ohranjanje svoje lastne kulture pri življenju, v osebnem in širšem socialnem smislu. S tem bogatimo človeka. Zame osebno je to ultimativna in najbolj ključna stvar našega obstoja – da se razvijamo čustveno in miselno. Umetnik vse to stimulira, sam na sebi prakticira, se uči in po svojih najboljših močeh poskuša to predajati ali podajati publiki ter upa, da se koga s tem dotakne in mogoče pusti minimalno spremembo za naslednje generacije.«

Prejemnik priznanja režiser Metod Pevec je med tistimi, ki si to vprašanje večkrat zastavi: »Vsak odgovor lahko zveni zelo ambiciozno in tudi zelo pretirano. Marsikdaj si domišljamo, da lahko storimo več, kot pa dejansko lahko. Zdi se mi, da je v tem času to še toliko težje, ker je glasov, ki bi radi nekaj povedali in nekaj spremenili, absolutno preveč. Vsi glasovi vsekakor niso pravilni in umetnikov glas se zlahka izgubi. Ko povzdigneš ta glas, pa tudi lahko pretiravaš. Jaz osebno si ne želim kaj dosti drugega, kot na subtilen način opozoriti, da je nekaj narobe, da nekaj boli, da smo nekaj spregledali, da je nekaj vredno več pozornosti, kot pa je v resnici namenjamo, bodisi človeku ali problemu.«

Temu pritrjuje tudi prejemnica priznanja arhitektka Vlatka Ljubanović: »Poslanstvo umetnika je vsekakor, da opozarja na tiste stvari, ki jih je v družbi treba izboljšati, na katere je treba pokazati s prstom in delovati na način, da se družba zahvaljujoč umetnikom razvija, izboljšuje, se odpira. Vsakič, ko zaidemo v smer, kjer ne vidimo izhoda, umetnik lahko pokaže pot naprej.«

Prejemniki priznanj za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani v letu 2017 so:

Anja Bukovec, Akademija za glasbo, Nuška Rojko, Akademija za glasbo, Matjaž Stopinšek, Akademija za glasbo, Janez Burger, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Špela Čadež, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, David Orešič, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Metod Pevec, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, mag. Mitja Ficko, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Kristina Rutar, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Matej Stupica, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje,  Vlatka Ljubanović, Fakulteta za arhitekturo, Gašper Medvešek, Fakulteta za arhitekturo, Aleksander Ostan, Fakulteta za arhitekturo, Paul Robinson, Fakulteta za arhitekturo, Aleš Žnidaršič, Fakulteta za arhitekturo.

 
Avtor fotografije je Foto studio NORA, d. o. o.