Domov - > eŠR ->

105 let Gimnazije Celje - Center

18.9.2017, avtor: Gregor Deleja / rubrika: aktualno

Več kot tisoč obiskovalcev je v petek, 15. 9., počastilo visoki jubilej Gimnazije Celje – Center, ki v sodelovanju s klubom alumnov Društvo GCC vsak leto pripravi veliko srečanje generacij nekdanji in sedanjih dijakov ter učiteljev, staršev in prijateljev te celjske srednje šole. Letošnjih Naših 100 + 5 je potekalo v znamenju števila 5, kot tiste najvišje in najboljše ocene, a s poudarkom, da je odličnost nekaj, česar ni mogoče vedno izmeriti v ocenah, temveč so to zlasti vrednote, ki oblikujejo odlične ljudi. Novost letošnjega praznovanja je bil rekreativni Tek za 5ko, ki so ga v Društvu GCC pripravili v soboto, 9. septembra.

Osrednji dogodek, ki je zaradi slabega vremena sicer v celoti potekal v športni dvorani in na šoli, sta uvedli Himna GCC v izvedbi zasedbe The Šlagers, maturantska himna Gaudeamus Igitur v izvedbi Okteta 9, nagovor predsednika Društva GCC Gregorja Gajška in nastop zasedb The Takeover in Nonet GCC. Uvodu je sledilo pestro dogajanje po učilnicah, ki so ta večer oživele v povsem drugačni luči – obiskovalci so se lahko skupaj z učiteljico Medardo Meden iz Slovenskega šolskega muzeja podučili, kako je pouk potekal pred 105 leti, v drugi učilnici je odmevala jazz glasba, v stari telovadnici je gledališka skupina Središče izvedla Zajčevo poetnično dramo Jagababa, v športni dvorani so se v košarki pomerili sedanji in nekdanji dijaki, drugje so eksperimentirali, govorili rusko, se spoznavali z zvočno terapijo z gongi in zelišči. Obiskovalci so lahko obiskali več razstav, se preizkusili v improvizacijskem gledališču, pobliže spoznali program MEPI in šolski ekovrt, sprehodili pa so se lahko tudi skozi za dijake prepovedan prostor – zbornico in v posebni učilnici pustili svoj pečat in vtis, ki jih veže na gimnazijske dni. Ob 21. uri se je v športni dvorani začel koncert gimnazijskih zasedb. Nastopili so The Šlagers, The Takeover, medgeneracijski zbor in GCC Big Band s solisti Sandro Feketijo, Veroniko Steiner, Samanto Kunšt, Aljažem ����umejem, Matejem Zidarnom, Anžetom Primožičem in Jakom Hlišem.

Program sta povezovala nekdanja dijakinja in radijka Maja Rater ter drugošolec Matej Zidarn. Za kulinarično ponudbo je poskrbela Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje. Druženje se je pozno v noč nadaljevalo v Celjskem mladinskem centru, kjer so zbrani obujali spomine na maturantske plese in ekskurzije z gimnazijskima zasedbama The Minors in Tooth in the Sky.

Kot je že v navadi, pa so na Naših 100 + 5, napovedali tudi prihodnje druženje generacij Naših 100 + 6, ki bo GCC in Celje ponovno zavrtel v vrtincu zgodovine jeseni 2018.

PRILOGA: Fotografije z dogodka (foto: Nik Skerbiš, arhiv GCC)