Domov - > eŠR ->

Mirno morje

28.9.2017, avtor: Katarina Komotar / rubrika: utrip

MEDNARODNI PROJEKT  »MIRNO MORJE - FLOTA MIRU IN TOLERANCE«, 16. 9.–23. 9. 2017

"Mirno morje" je največji svetovni mirovni projekt na morju za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Letos je pri  projektu sodelovalo 600 otrok iz 20 držav od Afganistana do Romunije, od Slovenije do Nemčije.

Posadke v povprečju s šestimi otroki ali najstniki, z dvema skipperjema in učiteljem so cel teden plule na jadrnicah od marine do marine. Slovensko floto je letos sestavljalo 13 jadrnic s 110 udeleženci.

Z Osnovne šole Marije Vere Kamnik sta se projekta udeležila osmošolca Anže Pangerc in Elvis Slomić. 

Jadralsko izkušnjo smo začeli v marini Kaštela, kjer so se nam na jadrnici pridružili še trije učenci in učiteljica z Osnovne šole Duplek. V šestih dneh smo se naučili veliko novega in spoznali številne prijatelje. Sodelovali smo v različnih aktivnostih, ki so se odvijale na kopnem in na morju.

V nedeljo smo se vsi udeleženci zbrali v marini Frapa v Rogoznici, kjer je bilo tudi uradno odprtje projekta. Vse udeležence sta po odprtju zabavala DJ Steve LeFunk in DJ ElMarto.

Na zabavi ni bilo pomembno, kakšne čevlje nosiš, ali sediš na invalidskem vozičku ali imaš koordinacijske težave pri hoji ... Vsi smo se premikali v istem ritmu. V ponedeljek je slovenska flota okupirala marino Maslenica na Šolti. Dopoldan se je pokazalo sonce in lepo vreme smo takoj izkoristili za kopanje, veslanje in druženje. Skupaj z ekipo otrok z Bavarske smo pripravili morsko modno revijo in »palačinka party«, seveda nismo pozabili na morski krst udeležencev. Obiskal nas je sam Pozejdon in nas sprejel med mlade mornarje, saj smo mu obljubili, da bomo čuvali morje in pomagali vsem, ki bodo pomoči potrebni.

V torek smo pot nadaljevali proti marini Kaštela. Na poti nas je presenetila nevihta, vendar so se ji naši izkušeni skipperji dobro postavili v bran in nas varno pripeljali na cilj. Popoldan smo se lahko zabavali na različnih delavnicah in se učili igrati bobne.

Sreda je dan, namenjen igram in druženju. Učili smo se oživljanja, vožnje z invalidskim vozičkom med ovirami, risanja  tatujev in naše zastave, izdelovali roke iz mavca ter iskali svoj par med vsemi udeleženci. Popoldan nas je skipper Ivo peljal še na sladoled v Split, preden smo prisluhnili predstavitvam ekip na velikem odru.

Pravi vrhunec mirovne flote je sledil v četrtek, ko je vseh 97 jadrnic hkrati zapustilo pristanišče in zaplulo v kaštelanski zaliv. V znak prijateljstva, miru in strpnosti smo vsi dvignili zastave in razprli jadra. S tem dejanjem smo se poslovi od celotne flote in pot nadaljevali na otok Brač, kjer smo preživeli še en s soncem obsijan dan. Petek je bil dan za kopanje in jadranje. V soboto pa smo se polni novih izkušenj in doživetij vrnili domov.

In kaj sta o projektu napisala udeleženca?

Ta teden, ki sva  ga preživela skupaj s prijatelji in učitelji na Mirnem morju, se nama bo za zmeraj vtisnil v spomin. Bilo je super zabavno, saj sva spoznala veliko novega.  Naučila sva se ogromno o jadrnici, lahko sva jo tudi vozila in uspešno sva opravila skipper junior izpit. Vesela sva bila tudi, ker sva spoznala nove prijatelje. Za naslednje leto bi vsem otrokom, ki se bodo udeležili tega projekta, svetovala, naj uživajo, se zabavajo, izkoristijo vsako sekundo v tem tednu, naj spoznajo čim več novih prijateljev, naj invalidnih otrok ne sodijo po zunanjosti, saj so prav tako ljudje kot mi, in naj jih spoštujejo ter jim pomagajo, ko potrebujejo pomoč. Za naju  je bilo to nepozabno doživetje in če bi imela priložnost, bi z veseljem še kdaj šla. Zahvalila bi se tudi vsem sponzorjem, ki so finančno podprli ta projekt in nama omogočili to nepozabno izkušnjo. Hvala tudi skipperju Ivu, ki je skrbel za varno plovbo, in učiteljici Katarini za dobro kuho in veliko dobre volje.

V tem tednu smo spoznali, da življenje na jadrnici omogoča intenzivno socialno učenje ter omogočaza pridobivanje novih in drugačnih, a za življenje pomembnih izkušenj ter znanj. Morje, jadrnica in posadka zahtevajo medsebojno skrb, upoštevanje in spoštovanje. Takšen način preživljanja časa omogoča mladim učenje, prevzemanje odgovornosti zase in za druge, timsko delovanje, krepitve socialnih veščin, ustrezno reševanje konfliktov, obvladovanje strahu ali skrbi in izražanje zdrave tekmovalnosti.

V tem tednu nič ni nemogoče. Vsako leto sproti nas prevzame neka čarovnija, ki se razleze čez celotno floto – tujci postanejo prijatelji, strahovi zaradi nepoznanega izginjajo eden za drugim. Na Mirnem morju vsakdo šteje.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate reportažo - http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174493205

KATARINA KOMATAR, OŠ MARIJE VERE KAMNIK