Domov - > eŠR ->

Ministrica ima besedo

29.9.2017, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Drage študentke, dragi študenti,
začenja se novo študijsko leto. Zato dobrodošli na univerzah in fakultetah in dobrodošli tudi v študentskih domovih.
Brez dvoma so študentska leta, če sodim na podlagi lastnih izkušenj, eno najbolj vznemirljivih obdobij. Ne le, da odraščamo osebnostno, vsako leto prinaša tudi veliko novih znanj, kar je odlična naložba za življenje, zato brez strahu in pogumno v nove zmage.
Najbrž vas bodo zanimale novosti, ki jih prinaša to leto, na področju visokega in višjega šolstva: 

  • Poskrbeli smo za boljšo socialno varnost študentov v obdobju prehoda iz prve na drugo bolonjsko stopnjo. Diplomanti boste lahko obdržali status študenta vse do konca študijskega leta, v katerem boste diplomirali, ne glede na čas diplomiranja.
  • Da bi zagotovili boljši nadzor nad zdravstvenim stanjem vseh vas, je sistematski pregled odslej obvezen za vse študente prvih letnikov dodiplomskih študijskih programov.
  • Študenti, ki boste med študijskim letom postali starši, imate možnost izrednega podaljšanja statusa študenta, kar velja tako za mamice študentke kot tudi za očete študente.
  • Vrata do doktorskega študija so bolj odprta, kajti organizirali in izvajali bomo sofinanciranje tega študija.

Velika večina vas dobro ve, kaj vsako novo študijsko leto prinese, a tisti posebni, ki prihajate prvič v študijske klopi, ste brucke in bruci. Vem, da bo to za vas novo doživetje. Verjamem, da komaj čakate, da se začne tisto, v kar ste ne le verjeli in dolgo čakali, ampak kar so vam pripovedovali vsi okoli vas: starši, prijatelji, sestre, bratje... - in to je študentsko življenje.

Vse je res, kar so vam rekli. Res je, da se je za uspeh treba potruditi. A vendar, to so res posebna leta, zato jih uživajte z dobrim, kakovostnim učenjem, pa tudi s kakšno zabavo. A po pameti.
Zato vam želim, da boste znali najti pravo mero v vsem. Pred vami je celo življenje, zato pogumno, a pametno.  

Spoštovani vsi zaposleni v višjem in visokem šolstvu, drage kolegice in kolegi,
spet je študijsko leto pred nami. Letos vstopamo vanj že z izvajanjem novele Zakona o visokem šolstvu.  Zagotovili smo več sredstev za visoko šolstvo, večjo stabilnost financiranja. Odprli smo mednarodno okolje in - tisto, kar je za vas zelo pomembno - več prostosti in fleksibilnosti namenjeno programom, prav tistim, ki jih vi želite razvijati na svoj način. 

Večja pa je tudi odgovornost v vsem tem. Tudi od nas vseh se tako pričakuje. Pa ne samo od nas, tudi od študentk in študentov, kajti vsi želimo graditi odličnost. 

Hvala vam za vaš trud, za vse, kar storite vsak dan za to, da znanje pride v prave roke, da je to znanje kakovostno in da rastemo vsi skupaj v tej odličnosti, ki si jo želimo.  Zaupamo vam in želimo vam, da bo to novo študijsko leto dobro, uspešno in tudi najboljše v znanju, iskrenosti in srcu, ki ga vlagate v to.