Domov - > eŠR ->

Lep uspeh mladih slovenskih znanstvenikov in inovatorjev

2.10.2017, avtor: Mija Kordež / rubrika: aktualno

Ljubljana, 28. september 2017 – V Talinu v Estoniji je med 22. in 27. septembrom potekalo največje evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov in inovatorjev – 29. tekmovanje EUCYS 2017 (European Union Contest for Young Scientists). Z 89 nalogami se je predstavilo 146 mladih znanstvenikov in inovatorjev, starih med 14 in 20 let, in sicer iz 45 držav, ki so bili izbrani na državnih tekmovanjih. Slovenijo sta letos pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zastopali dve ekipi z dvema nalogama.

Ekipa v sestavi Uroš Prešern, Tristan Kovačič in Domen Kulovec z Gimnazije Novo mesto je za svojo nalogo Aktivno tarčenje cisteinskih katepsinov z liposomi, konjugiranimi s cistatinom C osvojila posebno nagrado laboratorijev Joint Research Centre v Italiji. Drugo nalogo z naslovom Origamika: matematično raziskovanje enakostraničnega trikotnika s prepogibanjem papirja pa so pripravili Sara Maraž, Tjaš Božič in Miha Torkar, dijaki Škofijske gimnazije Vipava.

Tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike EUCYS poteka na pobudo Evropske komisije, organizirano pa je z namenom promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki. V sklopu tekmovanja jim je omogočeno, da se srečajo s sovrstniki s podobnimi zanimanji ter z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi znanstveniki. Na ta način poskuša Evropska komisija okrepiti prizadevanja sodelujočih držav, da bi mlade pritegnili v kariere na področju znanosti in tehnologije. Slovenija se je tekmovanja EUCYS prvič udeležila leta 1989 in od takrat se ga mladi slovenski znanstveniki redno udeležujejo ter dosegajo uspehe.

Tekmovanje EUCYS je priložnost za slovenske nagrajence s Srečanja mladih raziskovalcev, da svoje dosežke pokažejo in primerjajo z ostalimi vrstniki na evropski in svetovni ravni. Uradni rezultati so na voljo tukaj.