Domov - > eŠR ->

Medkulturnost živimo

5.10.2017, avtor: Prof. dr. Mirko Slosar / rubrika: aktualno

MEDKULTURNOST ZIVIMO ...

V Kongresnem centru Grand Bernardin v Portorožu je konec tedna potekal že 20. Mednarodni znanstveni simpozij Projektno delo »Od ideje do izdelka« oz. »Od ideje do projekta« po modelih PUD BJ, na poti od vrtca do univerzitetnega tehničnega študija, ki ga že vsa leta organizira skupaj z mednarodnim združenjem inženirskih pedagogov Združenje pedagogov tehnične ustvarjalnosti Slovenije, ki ima tudi že 15 let svoj sedež v občini Piran, njegova dolgoletna predsednica pa je priznana pedagoginja profesorica ddr. Jožica Bezjak.
Številni udeleženci – tehnični in pedagoški strokovnjaki iz dežel vsega sveta in seveda tudi domači  - so imeli možnost spoznavati mnoge slovenske in tuje projekte, didaktično gradivo, novosti in posebnosti tehniškega poučevanja, nove ideje sodobne pedagogike  s poudarkom na med-predmetnem, medkulturnem in medgeneracijskem povezovanju in izvedbi projektov na vseh stopnjah izobraževanja, izmenjave izkušenj mladih inovatorjev in vrhunskih strokovnjakov tehnične kulture iz Slovenije in tujine.
Ob koncu prvega dne so se na povabilo Mednarodnega znanstvenega odbora simpozija zbrali v prijetnem okolju Slovenskega Primorja v portoroški Marini v sekciji; MEDKULTURNOST ŽIVIMO člani ožjega organizacijskega odbora – predstavniki iz vseh pokrajin Slovenije in od drugod in hkrati pedagogi vseh stopenj izobraževalnega sistema, na poti od vrtca do univerzitetnega študija.
Združenje ZPTU Slovenije je gostom, med katerimi je bil častni gost župan Pirana Peter Bossman, predstavilo našo deželo in Gano skozi čas, predvsem pa posebnosti primorske in ganske kulinarike.
V prijetnem druženju in medsebojnem spoznavanju, strokovni in prijateljski povezanosti je minilo nepozabno popoldne.
Še posebej ob poizkušanju kulinaričnih mojstrovin izpod rok dveh kuharskih mojstrov, vabljenega gosta župana in predsednice združenja.
V sklopu medkulturnega dialoga združenja Ambasadorji Belega galeba in prijateljstva Gana – Slovenija pa bomo ostali povezani še naprej, ob predvidenih medkulturnih dogodkih, tako doma kot v tujini, tudi v naslednjem letu, kot se je prijazno zahvalil župan Peter Bossman.
Medkulturno sodelovanje bogati posameznika in družbo in razvija pozitiven odnos do druge narodnosti, drugačne kulture. Na vse to pa bi morala pomembno vplivati šola s svojimi programi, izmenjavami, delavnicami, usposobljenimi učitelji, Učitelji z veliko začetnico, je zaključila srečanje predsednica prof. ddr. Jožica Bezjak.

Prof.dr. Mirko Slosar
Foto: prof. Aleksander Gnjidič