Domov - > eŠR ->

Labod x 4

10.10.2017, avtor: (šr) / rubrika: zanimivo

Kratka predstavitev programa koncerta Matsa Lidströma in Nine Prešiček v Slovenski filharmoniji v sredo, 18. oktobra letos

Slavni Saint-Saënsov Labod obzirno drsi po gladini življenja vsakega čelista. Nekoč se je kot umirajoča ptica utelesil v Anni Pavlovi in postal nesmrten Umirajoči labod, s katerim je gostovala po vsem svetu. A Saint-Saëns ni bil edini skladatelj glasbe labodov. Med drugimi so Finski komponist Selim Palmgren, Villa Lobos in Grieg. Na koncertu bomo prisluhnili Saint-Saënsovemu učencu Leopoldu Godowskyju, enemu največjih pianistov 20. stoletja. Med preostalimi labodi na programu so tisti, ki jih je sinu posvetil oče in oče Mats Lidström svojemu sinu Leifu Kaner-Lidströmu.

Labodom se pridružujeta sonati Francka in Prokofieva. Franck je svojo sonato za violino napisal kot poročno darilo eminentnemu Eugènu Ysaÿu. Danes je eden izmed stebrov železnega repertoarja za violino. Na violončelo jo je potrebno igrati eno oktavo nižje od izvirnika.

Prokofieva sonata je nastala leta 1949, na vrhuncu Stalinove represije. Je navdihujoče delo z ganljivo nostalgijo za izjemno uspešnim baletom Romeo in Julija z desetletja poprej. Premierno sta jo leta 1950 izvedla Rostropovič in Richter. 

Spored:

C. Saint-Saëns: Labod 
M. Lidström: Labod
R. Schumann: Fantasiestücke (Fantazijske skladbe) za violončelo in klavir, op. 73
S. Prokofjev,  Sonata za violončelo in klavir v C-duru 
*** 

C. Saint-Saëns/L.  Godowsky: Labod
L.  Kaner-Lidström: Labod
C. Franck: Sonata za violončelo in klavir v A-duru