Domov - > eŠR ->

Ob svetovnem dnevu študentov

17.11.2017, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Drage študentke in študenti,

ob svetovnem dnevu študentov, ko se spominjamo dogodkov, ki so se trajno zapisali v zgodovino študentskega gibanja, je priložnost, da se za hip ustavimo in ozremo na položaj študentov v slovenski družbi danes.

Imamo kakovosten, evropsko primerljiv in vsem dostopen javni visokošolski izobraževalni sistem. Študenti ste pomemben in nepogrešljiv partner, ne zgolj na temah, ki so povezane z visokim šolstvom, ampak tudi na drugih področjih. Ste bodoči državni voditelji in aktivni državljani, zato spodbujamo dialog in sodelovanje z vami.

Vsi si moramo prizadevati za dober položaj študentske populacije, ki je bila v preteklosti in bo tudi v prihodnje ključna progresivna sila sprememb v družbi. Na ministrstvu smo poskrbeli za boljšo socialno varnost študentov v obdobju prehoda iz prve na drugo bolonjsko stopnjo, omogočili možnost izrednega podaljšanja statusa študenta za tiste, ki med študijem postanejo starši, in sistemsko uredili zdravstvene preglede študentov. Bolj pa smo odprli tudi vrata doktorskega študija.

Uspeli nam je zagotoviti stabilnost financiranja visokega šolstva, povečati sredstva zanj, tudi v proračunu za prihodnji dve leti bomo zagotovili rast proračunskih sredstev za študijsko dejavnost.

Resda študij ni izključno priprava na zaposlitev, je pa zelo pomemben del tega, zato si prizadevamo še tesneje povezati delodajalce in visokošolske zavode.

Drage študentke in študenti, iskrene čestitke ob svetovnem dnevu študentov. Z željo, da nadaljujemo z uspešnim sodelovanjem in ga še nadgradimo. 

Dr. Maja Makovec Brenčič