Domov - > eŠR ->

Logično razmišljanje - ena najpomembnejših veščin

27.11.2017, avtor: Mija Kordež / rubrika: aktualno

Sklenilo se je 32. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce ter dijake in študente v organizaciji ZOTKS. Tekmovanje iz logike je eno najbolj množičnih tekmovanj iz znanja v Sloveniji, saj se ga vsako leto udeleži več kot 30.000 osnovno- in srednješolcev ter študentov. Poteka na šolski in državni ravni.

»Veseli nas, da se tako veliko mladih loteva področja, ki sploh nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu. Najboljši način za urjenje logičnega mišljenja je reševanje logičnih nalog. Trudimo se, da so te zanimive in prinašajo vedno kaj novega tako za učence že od 1. razreda osnovne šole  kot za študente,« je dejala Mija Kordež, vodja projektov tekmovanja iz znanja in modelarstvo pri ZOTKS. »Otroke in mladino spodbujamo in navajamo na logično razmišljanje, ki je eno od najpomembnejših sposobnosti in veščin sodobnega človeka, saj je vse več področij, kjer je uporaba logike še posebej pomembna.«

V tem šolskem letu se je šolskega tekmovanja udeležilo 26.226 osnovnošolcev s 373 osnovnih šol. Tako so udeleženci šolskega tekmovanja osvojili 11.046 bronastih priznanj. Državnega tekmovanja se je udeležilo 1488 tekmovalcev, ki so prejeli 186 srebrnih in 97 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med osnovnošolci so:

7. razred
Filip Zver
Osnovna šola   Križevci
7. razred
Liza Knez
Osnovna šola   Franceta Bevka Ljubljana
8. razred
Pia Vrečko
Osnovna šola Škofja   Loka-Mesto
9. razred
Rok Tadej Brunšek
Osnovna šola Antona   Aškerca Velenje

Dijaškega šolskega tekmovanja se je v tem šolskem letu udeležilo 5384 dijakov s 87 srednjih šol, prag za sodelovanje na državnem tekmovanju pa je doseglo 548 tekmovalcev. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 1.687 bronastih priznanj, medtem ko je bilo na državnem tekmovanju podeljenih 160 srebrnih in 94 zlatih priznanj.

 Absolutni zmagovalci med dijaki so:  

1. letnik
Kaja Gros
Gimnazija Bežigrad
2. letnik
Tevž Lotrič
Gimnazija Kranj
3. letnik
Eva Jug
Gimnazija Škofja   Loka
4. letnik
Anja Zdovc
Gimnazija Bežigrad

Obenem je tekmovanje v logiki eno redkih, ki je namenjeno tudi študentom. Letos je tako na državnem tekmovanju sodelovalo kar 152 študentov, ki so prejeli 26 srebrnih in 22 zlatih priznanj. Zmagovalec med študenti je postal Aleksander Rajhard s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.