Domov - > eŠR ->

Najstarejši fosil

27.11.2017, avtor: Nataša Kne / rubrika: zanimivo

Gimnazija Kranj je sodelovala pri snemanju mednarodnega naravoslovnega dokumentarnega filma z naslovom SyngDoc – The Unknown World of Syngnathids (Neznani svet morskih konjičkov). Dokumentarni film govori tudi o najstarejšem fosilu morskega konjička na svetu, ki so ga našli v Tunjiškem gričevju in je star 12,5 milijona let. Dokumentarec prejel 2. nagrado na festivalu CIMASUB 2017 (41th International Film Series Submarine Donostia 2017) v San Sebastianu.

Letos je Gimnazija Kranj sodelovala s španskim raziskovalnim inštitutom CSIC pri snemanju mednarodnega dokumentarnega filma SyngDoc, ki govori o ribji družini Syngnathidae (morski konjički in morska šila) in je izšel 15. novembra 2017. Snemalne ekipe so snemale po celem svetu, k sodelovanju pa so povabili tudi dr. Jureta Žaloharja (Gimnazija Kranj) in Tomaža Hitija (Medicinska fakulteta), ki sta od leta 2009 opisala že štiri nove vrste fosilnih syngnathid iz Tunjiškega gričevja. Na Gimnaziji Kranj smo za snemanja angažirali tehnično snemalno ekipo in člane letalske sekcije Drone Team Formation. Med njimi so dijaki Juš Hrastnik, Aljaž Lavtižar in Gal Nagode, ki so z droni in drugimi kamerami posneli nekaj čudovitih kadrov v Alpah, Tunjiškem gričevju in biološkem laboratoriju Gimnazije Kranj. Del vsebine dokumentarnega filma SyngDoc je namreč povzet po znanstvenih člankih, ki so jih objavili Jure Žalohar, Tomaž Hitij in Matija Križnar v Annales de Paleontologie. Gimnazija Kranj je s svojim simfoničnim orkestrom prispevala tudi zvočno ozadje filma, ki je s tem dobil pečat in vzdušje. Film SyngDoc je izjemen dokumentarni film, ki s čudovitimi podmorskimi posnetki gledalca popelje v svet morskega življenja, morskih konjičkov in njihovih sorodnikov. Pomemben cilj tega dokumentarnega filma pa je tudi osveščanje javnosti o krhkosti in občutljivosti morskih ekosistemov. Dokumentarni film bodo predstavili na številnih mednarodni filmskih festivalih.

Prof. Jure Žalohar je o dijakih povedal: »Sodelovali so Juš Hrastnik, Aljaž Lavtižar in Gal Nagode. Opravili so odlično delo, s katerim so dokazali, da njihovo tehnično znanje omogoča sodelovanje v popolnoma profesionalnih mednarodnih projektih.«

S strani International Institute for Species Exploration (IISE) v New Yorku so bili tunjiški morski konjički (Hippohaliichthys edis) uvrščeni med 100 najneverjetnejših živalskih vrst na svetu, opisanih po letu 2000, kar je zgodovinski uspeh. O tem je izšla tale knjiga:

https://www.amazon.com/What-Earth-Planets-Amazing-Species/dp/0452298148
http://www.esf.edu/species/

Španska verzija dokumentarnega filma:
https://www.youtube.com/watch?v=8Y_Ad6wbeak&feature=youtu.be

Internetna stran:

https://syngdoc.com/2017/11/21/presentacion-oficial-del-documental/

Več informacij pri profesorju fizike na Gimnaziji Kranj dr. Juretu Žaloharju: jure.zalohar@guest.arnes.si ali 040-795572.