Domov - > eŠR ->

V spomin na velikega grafika in slikarja

25.11.2017, avtor: Petra Shrestha / rubrika: zanimivo

Na Osnovni šoli Božidarja Jakca v Ljubljani smo 14. novembra 2017 zaokrožili že tradicionalni 3. mednarodni otroški likovni bienale Osnovne šole Božidarja Jakca, in sicer v spomin na velikega grafika in slikarja. Tokratna likovna naloga je bila RISBA – linija, točka, črta.

V nagovoru Nataše Krajnčan, ravnateljice Osnovne šole Božidarja Jakca, smo med drugim slišali: "Že samo ime  pove, da ne moremo obiti  velikana grafike in slikarja, tudi pionirja slovenskega filma in akademika Božidarja Jakca. Njegov opus je izjemen in veličasten, zato vedno s ponosom oznanjamo, da smo v slovenskem prostoru edina šola, ki nosi njegovo ime."

Na natečaj se je odzvalo 35 osnovnih šol iz Slovenije in 26 osnovnih in umetniških šol iz tujine. Skupaj smo prejeli 183 izdelkov. Izbor nagrajenih risb je opravila strokovna komisija v sestavi dr. Uršule Podobnik, doc. mag. Anje Jerčič Jakob in Anamarije Stibilj Šajn, likovne kritičarke. Natečaj je potekal v treh kategorijah, najboljši trije izdelki vsake kategorije so dobili nagrado, dva izdelka v vsaki kategoriji pa priznanje:

1. triada: 1. nagrada: Bine Križovnik: Skrbim za ptice, ko je mraz … OŠ Mislinja, 2. nagrada: Matej Poredoš: Kače, OŠ Ivanjkovci, 3. nagrada: Judith in Jonas Fetz: Umetnik s svojima dvema risbama, School 49, Luksemburg, priznanje: Kaja Rogina: Begunci so bili pred našimi vrati, OŠ Bistrica ob Sotli, Maj Hrobat: Muca, OŠ Col.

2. triada: 1. nagrada: Matic Knaver: Strip F. Prešeren, OŠ Selnica ob Dravi, 2. nagrada: Alja Vučković: V objemu Ajdovske deklice, OŠ Rudolfa Maistra Šentilj, 3. nagrada: Timon Tofant: Drevo, OŠ Ljudski vrt Ptuj, priznanje: Meline Zazyan: Pomlad prihaja, Basic School N1 Samuel Kocharyants, Gavaz, Armenija, Eva Lemut: Moje drevo, OŠ Col.

3. triada: 1. nagrada: Uroš Savić: Lutkarska predstava, OŠ Prva vojvođanska brigada, Novi Sad, Srbija, 2. nagrada: Sanja Krivec: Domišljijsko tihožitje, OŠ Otlica, Ajdovščina, 3. nagrada: Radmila Biktyashev: »Dot, Line, Dolphine«, Tshernichovski High School, Netanya, Izrael, priznanje: Tinkara Rehar: Marjanca, OŠ 8 talcev, Logatec, Luka Zupančič: Prijateljstvo: OŠ Gorje.

Božidar Jakac je nekoč zapisal, da ima v grafiki linija že po naturi zvrsti svojo posebno vlogo. Zavedal se je izraznosti in sporočilnosti linije. Enako velja za točko. Pa ne le v grafiki, v vseh likovnih področjih. To je smisel in bistvo tudi našega bienala. Ponovno oživeti ta del likovnega medija v pedagoški praksi in posledično v otrocih ustvarjalcih. Letos smo se na to pot podali že tretjič in zanimivo je, da k nam še vedno prispe več kot četrtina vseh likovnih izdelkov, ki jih ne moremo razvrstiti v področje risanja, pač pa gre za slike. Izjemne slike, ki jih moramo žal izločiti iz ocenjevanja.

Kaj je risba? Kako se sliko loči od risbe? Kje je meja? S tem smo se letos ukvarjali že tretjič. Najbolj "pridne" pri tej ločnici so slovenske šole (a tudi ne vse). Največ likovnih izdelkov izločimo izmed tistih, ki prispejo iz tujine. Letos so bile sodelujoče šole iz Armenije, Izraela, Luksemburga, Madžarske, Mehike, Nepala in Srbije. Večinoma iz dežel, kjer imajo barve in njihova nasičenost močno obredno in razpoloženjsko vlogo.

Na šoli razstavimo vse prispele izdelke, tiste, ki jih je analizirala ocenjevalna komisija, pa so novembra letos na ogled tudi v galeriji Pedagoške fakultete v Ljubljani. Razstavo je odprl  izr. prof. dr. Jurij Selan, prodekan za kakovost in umetniško dejavnost. Veseli smo, da se lahko pohvalimo s kopico pravih "jakčevskih" črt, linij in točk.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim, zahvala ekipi bienala, Skenderju Bajroviću, vodji projekta in idejnemu ustanovitelju, Vanji Suhadolnik za glasbene vzporednice in tehnično podporo ter Evi Gril za vse prevode in angleško podobo bienala. Zahvala tudi gospodu Ajdinu Bajroviću za oblikovanje plaket in kataloga, zahvala gospodu Ladu Jakši za interpretacijsko multivizijo, ki jo je izpeljal na sklepni prireditvi, gospodu Janezu Platiši za video in foto dokumentacijo. Hvala gospe ravnateljici, Nataši Krajnčan, za podporo in izpeljavo projekta.

Petra Shrestha, mag. likovne pedagogike, vodja projekta

 
Podpisi k slikam  (foto Janez Platiše)
Slika zgoraj: Katalog
Slika levo spodaj: Razstavo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani so si zanimanjem ogledale tudi študentke in študentje fakultete
Slika desno spodaj: Razstavo je odprl izr. prof. dr. Jurij Selan, prodekan za kakovost in umetniško dejavnost