Domov - > eŠR ->

Modra ptica 2018

29.11.2017, avtor: (info MK, Mojca Hribar) / rubrika: aktualno

Modra ptica 2018 za roman Pogodba Mojce Širok 

Književno nagrado modra ptica 2018, vredno 12.000 evrov bruto, je prejel kriminalni roman Mojce Širok Pogodba. Žirija je zapisala, da gre za odlično novo slovensko kriminalko, ki se sicer dogaja v Italiji, kjer je mafija globoko vraščena v družbeno tkivo, a bi teme, o katerih govori, lahko prenesli tudi v slovensko okolje. Roman izide predvidoma marca 2018.

»V vili v ulici Michele Mercati v prestižni rimski četrti Parioli so policisti nekaj po četrti uri odkrili moško truplo. Po neuradnih podatkih je lastnik vile eden najuspešnejših rimskih odvetnikov Giovanni Maria Silvestri di Sant Cristoforo,« pravi suhoparno novinarsko poročilo. Temu umoru sledi še prometna nesreča na drugem koncu Rima in samomor najvplivnejšega mafijskega bossa v zaporu. Naključja pa obstajajo samo v romanih, pravi glavni policijski preiskovalec. Z raziskovanjem zakulisnega dogajanja umorov nas kriminalka Pogodba  s sočnim jezikom, živimi dialogi in nepredvidljivimi zapleti odpelje v osrčje mafijskega dogajanja. Glavni akterji – kriminalisti, tožilci, novinarji in politiki – imajo obraze, karakterje, osebne zgodbe in marsikdaj tudi zavezujočo skupno preteklost. Njihove ljubezenske in prijateljske vezi se prepletajo s službenimi zadolžitvami in meje med tem, kje se konča država in začne mafija, so zelo zabrisane. Zgoščeno žanrsko pisanje  Mojce Širok vzdržuje napetost od prvega do zadnjega stavka; odlična nova slovenska kriminalka se sicer dogaja v Italiji, kjer je mafija globoko vraščena v družbeno tkivo, a bi teme, o katerih govori, lahko prenesli tudi v slovensko okolje.

 Mojca Širok, novinarka RTV Slovenija, je bila trinajst let dopisnica iz Italije in Vatikana. Prve novinarske reportaže o sicilijanski mafiji je pisala za tednik Mladina, leta 2000 je za Televizijo Slovenijo posnela dokumentarni film z naslovom Molk v Palermu, leta 2010 pa je pri založbi Mladinska knjiga izdala knjigo o italijanskih kriminalnih organizacijah Oblast brez obraza. Pogodba je njen literarni prvenec, povezan je s temo, ki jo zelo dobro pozna.

Modra ptica 2018

Do 16. avgusta 2017 je na založbo Mladinska knjiga prispelo 26 romanov 17 avtoric in 9 avtorjev. Strokovna komisija v sestavi Nela Malečkar (predsednica), Aljoša Harlamov (namestnik predsednice), Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Matjaž Vračko in Tatjana Stojić (člani) je prebrala vsa prispela dela in med njimi novembra 2017 izbrala 3 nominiranke, ki so v nadaljevanju navedene po abecednem vrstnem redu:

 Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

Mojca Širok: Pogodba

Suzana Tratnik: Norhaus na vrhu hriba

 V sredo, 29. novembra 2017, ob 11. uri je bila na novinarski konferenci razglašena zmagovalka, Mojca Širok, z romanom Pogodba. Knjiga izide predvidoma marca 2018.

Mladinska knjiga in Cankarjeva založba bosta izdali tudi romana Veronike Simoniti in Suzane Tratnik. Romana Ivana pod morjem in Norhaus na vrhu hriba bomo predvidoma lahko brali v letu 2019.

 Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

Pripovedovalka se iz Pariza, kjer si je ustvarila dom, vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca, in v kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki njeno petletno mamo drži za roko, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu? Roman Veronike Simoniti nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, zaustavljajo se tudi na Gorenjskem, v Ljubljani in še marsikje, begunsko zaidejo v Srbijo, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi po koncu vojne trdi časi so popisani z mehko avtoričino pisavo, ki iz zmeraj novih leg gleda na naše skupne in prostore. Lep roman o nelepih časih in rečeh. 

Veronika Simoniti je na slovenskem literarnem prizorišču nastopila kot avtorica kratkih zgodb, s katerimi je zmagala na več natečajih in jih zbrala v dveh knjigah. Njen prvi roman Kameno seme je bil leta 2015 med peterico finalistov za nagrado kresnik.

 Suzana Tratnik: Norhavs na vrhu hriba

»O, verjemite, tale ženska, ki je še tako mlada, je naredila vse to. Nekoga je ubila in odstranila truplo in vse to zatajila.« Ta stavek bralca preseneti že v uvodu romana, vendar pa ga težko pripravi na nadaljevanje, ki mu sledi. Glavna junakinja Ariana, ki ji je že v ranem otroštvu izginila mati, živi v napetem, konfliktnem odnosu s teto bogu za hrbtom v Privežicah. Kraj, ki je, kot trdi neusmiljena opazovalka in komentatorka Ariana, nastal okrog »norhavsa« na hribu, na koncu asfaltirane ceste, kjer je med gojenci tudi njena babica. To, kar se odvije, ni tipična ljubezenska zgodba, ni tipična zgodba o samospoznanju – hkrati pa govori natančno o tem. Toda kar roman odlikuje so predvsem živi, tekoči dialogi; brezkompromisna, direktna estetika (včasih tudi grdega ali vsaj ne-poštirkanega, ne-politično korektnega), ki bralca pograbi in zapelje na noro dogodivščino.

Suzana Tratnik je nagrajevana avtorica kratke proze in romanopisja, tudi za mladino. Njena dela in posamezne zgodbe so prevedena v več kot dvajset jezikov. Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo; nazadnje letos pa nagrado za kratko prozo novo mesto za knjigo Noben glas.