Domov - > eŠR ->

Prešeren v popularni glasbi

1.12.2017, avtor: Urška Planinc / rubrika: utrip

Ta enkratna razstava na enem mestu prvič predstavlja slovenske glasbenike in skupine, ki so v zadnjih desetletjih Prešernovo poezijo na novo interpretirali in uglasbili v najrazličnejših popularnih zvrsteh. V Prešernovi hiši v Kranju bo razstava na ogled in v poslušanje odprta do konca januarja 2018.

Avtor razstave, kustos Gorenjskega muzeja Gašper Peternel, je v zaključku kataloga zapisal, da uglasbitve Prešernovih pesmi v zadnjih letih nastajajo predvsem ob praznovanjih kulturnega praznika. Prešernova besedila so kljub osvobajanju glasbe izpod pravil klasičnega skladateljskega jezika ostala zelo zahteven izziv za sodobne glasbenike. V kakovosti interpretacije pa je po mnenju avtorja razstave opaziti precejšen razkorak. V sklopu razstave je mogoče prisluhniti tako poglobljenemu vživetju v sporočilo verzov, prevzemanju idej, ki jih ustvarjalci razvijajo s svojim jezikom, glasbenikom, ki pesmi popolnoma prevrednotijo v sodoben kontekst, kot tudi raziskovalcem, ki se trudijo liriko našega največjega pesnika pričarati v nekoliko bolj šegavi obliki.

Med prvimi, ki so imeli zelo pomembno vlogo pri uglasbitvi verzov Franceta Prešerna v popularni glasbi, je bila skupina Tantadruj (s skladateljem in članom skupine Boštjanom Sokličem), ki je tudi ob odprtju razstave navdušila številne obiskovalce. V skupini sta nastopila tudi Aleš Hadalin in Mateja Blaznik, vsi ustanovni člani skupine iz leta 1986.  

Posebnost in enkratnost razstave je zagotovo dejstvo, da so prvič na enem mestu tako temeljito predstavljeni vsi izvajalci »Prešerna v popularni glasbi«. Ker je mogoče posamično prisluhniti vsem skladbam, organizator razstave obiskovalcem predlaga, da si vzamejo nekaj več časa in v miru podoživijo skladbe, ki so jih v zadnjih desetletjih lotili prav vsi v slovenski popularni glasbi vidnejši glasbeniki.

Slike - zgoraj: Skupina Tantadruj, dr. Jože Dežman in avtor razstave Gašper Peternel, spodaj levo: obiskovalci na odprtju razstave,  spodaj desno: Člani skupine Tantadruj Aleš Hadalin, Boštjan Soklič in Mateja Blaznik.