Domov - > eŠR ->

Najboljši slovenski mladinski zbori

5.12.2017, avtor: Mihela Jagodic / rubrika: zanimivo

V soboto, 16. decembra, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani ob 18. uri koncert združenih izbranih mladinskih zborov Slovenije v počastitev Svetovnega dne zborovske glasbe, ki nosi ime Potujoča muzika. Gre za bienalno prireditev, ki poteka od leta 2011 in vsako leto na enem mestu zbere vrhunske slovenske mladinske zbore, hkrati pa spodbuja slovenske skladatelje, da za zbore napišejo izvirne skladbe. Letos sta za to priložnost nastali skladbi Novoletni ples Tadeje Vulc in Naj živi hrup Tineta Beca, ki bosta na koncertu krstno izvedeni. Na dogodku se bo predstavilo 17 mladinskih zborov, v katerih poje približno 500 pevcev. Koncert, ki bo trajal uro in pol, bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja.

Na prireditvi se bodo predstavili naslednji mladinski zbori:  MPZ GŠ Domžale, zborovodkinja Andreja Polanec, MPZ GŠ Ilirska Bistrica, zborovodkinja Elena Sedmak, MPZ GŠ Rogaška Slatina, zborovodkinja Andreja Došler, MPZ III OŠ Murska Sobota, zborovodkinja Tjaša Šimonka, MPZ OŠ Antona Žnideršiča, zborovodkinja Elena Sedmak, MPZ OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka, zborovodkinja Klementina Tominšek, MPZ OŠ Dravlje, Ljubljana, zborovodkinja Andreja Kozlevčar, MPZ OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, zborovodkinja Simona Zvonar, MPZ OŠ Karla Destovnika Kajuha – Šoštanj, zborovodkinja Metka Berk, MPZ OŠ Koper, zborovodkinja Maja Cilenšek, MPZ OŠ Majde Vrhovnik, Ljubljana, zborovodkinja Polona Guček, MPZ OŠ Markovci, zborovodkinja Slavica Lajh, MPZ OŠ Mengeš, zborovodkinja Nataša Banko, MPZ OŠ n. h. Maksa Pečarja, Ljubljana – Črnuče, zborovodkinja Mitja Vaupotič, MPZ OŠ Šentvid, Ljubljana, zborovodkinja Andreja Kozlevčar, MPZ Trubadurji OŠ Primoža Trubarja Laško, zborovodkinja Mateja Škorja, vokalna skupina MPZ OŠ Toneta Čufarja, Maribor, zborovodkinja Kerstin Pori. Nastopili bodo tudi glasbeni solisti in Godalni orkester Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, Ljubljana-Šentvid, mentor Drago Arko, ki jih bosta spremljala Tadej Horvat na klavirju in Gašper Banovec na orglah, sopranistka bo Tanja Rupnik, tenorist Blaž Gantar, zborovodje pa Tadeja Vulc, Jasna Drobne in Damijan Močnik (njihove CV-je najdete v priponki).

Potujoča muzika je izobraževalni projekt Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki je sestavljen iz koncerta in izdaje istoimenske notne zbirke Potujoča muzika 4 za mladinske zbore. Oboje skupaj z množico prireditev po svetu obeležuje svetovni dan zborovske glasbe, ki je vsako leto drugo nedeljo v decembru in je največja temu namenjena prireditev v Sloveniji. Poglavitno sporočilo dneva zborovskega petja je, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje. 

Letošnji izbor skladb je tematsko povezan v tri sklope: pevci bodo z glasbo popotovali po domovini, nato k različnim oddaljenim kulturam, za konec pa v praznični božično – novoletni čas. Hkrati bodo z izborom obeležili številne obletnice: 110 let rojstva Marjana Kozine, 100 let smrti Frana Gerbiča, 70 let rojstva Tomaža Habeta, 50 let rojstva Damijana Močnika, 40 let smrti Marjana Vodopivca in Alojzija Mava ter 150 let nastanka skladbe Na lepi modri Donavi, ki bo prvič v Sloveniji predstavljena v slovenskem prevodu in različici za mladinski zbor.

S pripravami in udeležbo na koncertu so šole omogočile zborom kakovostno in intenzivno delo, dogodek pa bo otroke iz vse Slovenije netekmovalno povezal in jim omogočil čudovit občutek množičnega skupnega muziciranja.