Domov - > eŠR ->

Koledar in modna revija

13.12.2017, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: aktualno

V knjižnici Gimnazije Kranj na Koroški cesti 13 v Kranju so dijakinje 4. letnika Neža Sodnik, Ivana Čadež, Manca Jenko in Manca Merzel v knjižnici 12. decembraletos predstavile četrti koledar, ki je nastal kot obšolski projekt pod vodstvom profesorice umetnostne zgodovine Anite Omejec. Ponovno jih je izbrala in povabila k delu, ker so se že v I. letniku izkazale kot dobre, zanesljive likovnice. Vse so enako nadarjene, jih je ovrednotila.  To je že četrti koledar. Prvi je prinašal akvarele s personifikacijo ženske od deklice do starostnega obdobja. Naslednji, ki so ga ustvarjala iste dijakinje kot letos, je ponazarjal, da je težko ali pa lahko biti mlad. Lani so poustvarili znana umetniška dela skozi fotografski objektiv dijaka IV. letnika Andraža Žnidarja. Letos pa so Neža, Ivana in Manci pripravile po izboru in temeljiti obdelavi likovna dela Ferda Vesela, Renea Magritta, Edvarda Muncha, Jacka Vettriana, Johna W. Waterhousa, Clauda Moneta, Georgesa Seurata, Vincenca van Gogha, Henria de Toulosa-Lautreca, Edgara Degasa, Ivane Kobilica in Dantea G. Rosettia kot pobarvanke. Risbe za koledar Gimnazije Kranj 2018, ki je izšel v tisoč izvodih za dijake, profesorje in druge zainteresirane sodelavce gimnazije, prikazujejo resničnost, kot so jo dojemali predstavniki prerafaelitov, impresionistov, ekspresionistov ter nadrealisti. Z barvicami, ki so priložene koledarju, pa  bo lahko vsak sam v obrisane praznine vnesel barve svoje resničnosti.

To pa ni bil edini dogodek v prostorih Gimnazije Kranj omenjeni torek. Po informaciji Nataše Kne, prof., so dijaki Gimnazije Kranj skupaj z dijaki Centra IRIS - Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne pripravili v šolski telovadnici dobrodelno modno revijo DrugaRoka/SecondHand in božični sejem. V srčnem vzdušju so se po modni brvi sprehodili dijaki obeh ustanov in profesorji. Na Gimnaziji Kranj so zbrali 756,13 EUR, ki so jih v celoti namenili Centru IRIS. O njegovem poslanstvu je spregovorila predstavnica Centra IRIS Mojce Jeraša in med drugim z naslednjimi primeri ponazorila, zakaj potrebujejo ta dodatna sredstva. Pri organizaciji imamo en velik, poseben problem. Če slep dijak želi iti v kino, mora kupiti dve vstopnici, saj potrebuje spremljevalca, ki mu opisuje dogajanje na platnu. Če gre smučat, ja, tudi slepi dobro smučajo, potrebuje dve vozovnici, saj tudi tu potrebuje spremljevalca. Zato, da gre na Triglav, res ne potrebuje dodatne vozovnice, ampak nekaj entuziastov, tudi iz vaših profesorskih vrst, ki bi se jim ob tej priložnosti rada zahvalila, brez katerih julijski vzpon na Triglav ne bi bil mogoč. Potepanje po Angliji je zaradi vsega povedanega čisto drugačen zalogaj, tudi s finančnega vidika. Dragi gimnazijci, z vašim prispevkom bomo marsikatero tovrstno dejavnost lažje organizirali in zato  se vam iz srca zahvaljujem zanj.

Foto: zgoraj Anita Omejec, prof. med predstavljanjem koledarja 2018. Spodaj levo: avtorice pobarvank nastale po likovnih delih navedenih umetnikov. Spodaj desno: sošolke so z avtoricami natančno primerjale izvirnike z risbami

 Besedilo in foto: Stanislav Jesenovec