Domov - > eŠR ->

Pognali so stari in novi časovni stroj

26.1.2018, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: aktualno

Najprej - po nesreči izpuščeno iz lanskega prispevka o 120-letnici zgradbe Gimnazije Kranj, na Koroški cesti 13, v Kranju. Leta 2016 so začeli s prenovo gimnazijske zgradbe v sodelovanju s kranjsko enoto Zavoda za varovanje kulturne dediščine. Prenovili so pritličje in učilnice v prvem nadstropju. V delu prvega nadstropja so zamenjali že prva okna, ki so kopija ohranjenih izvirnikov iz časa, ko je bila stavba gimnazije zgrajena in svojemu namenu predana 18. 9. 1897. Originali so bili narejeni iz jezerskega macesna in tako tudi nova okna iz macesna. Izvirno okno so našli po naključju. Služilo je topli gredi v Kranju. Zob časa mu očitno ni mogel do živega. Na podstrehi nastaja dnevna soba za dijake. Tako smo povzeli pomembne pridobitve te neohistorične zgradbe. Kot je znano, je 28. 2. 2017 električar Rok Cigale naključno odkril bakreno šatuljo izpred 120 let. To je bil nepričakovan prispevek k praznovanja 120-letnice gimnazijske zgradbe.

Za sklepni dogodek praznovanja so izbrali - na srečo čudovit, sončen, suh četrtek  - 25. 1. 2018 ob 17. uri. Torej zimski čas. Po priporočilu strokovnjakov je sedaj v zazidanih nišah najmanj možnosti za nastanek kondenza, ki bi poškodoval vloženo dokumentacijo. Slovesnosti sta prisostvovala tudi nekdanja dijakinja in dijak te gimnazije Tatjana in Milivoj Veličković, oba častna občana MO Kranj. 

Potem ko je Regina Selan iz 3.d odpela Himno Slovenije, sta nas po vsej prireditvi vodila Lara Mayland in Aaron Marcel Verdin. V kratkih potezah sta nas popeljala v nastanek in razvoj te kranjske zgradbe.

Po posnetkih gornje plasti šatulj sta ravnatelj mag. Franc Rozman in župan Boštjan Trilar pospešeno vstavila staro in novo šatuljo v niši. Staro je pred tem varovala Janina Gašperlin, novo pa Eva Štirn. Pripomnil sem, da naj to naredita počasi, saj je to neponovljivi dogodek za nadaljnjih sto, dvesto let. Pa se je kljub temu kar mudilo.

Ravnatelj je nato v nagovoru spregovoril o tem, kaj za človeka pomeni 120 let. Spomnil je, da se je v tem času zvrstilo enajst papežev, da smo Slovenci doživeli dve svetovni vojni in vojno za samostojno Slovenijo. Kljub tarnanju pa ne smemo pozabiti, da je sedaj Evropa najdlje brez vojne in da se imamo, sicer vedno hiteči, Evropejci najbolje v vsej zgodovini. Sekvoja, tudi živo bitje, je rasla z gimnazijo, se kaj dosti ne meni zato. Je pa lahko spremljala, kako je šlo skozi stavbo 13 tisoč maturantov, te pa je poučevalo več kot 500 profesorjev in zamenjalo se je v tej stavbi šestnajst ravnateljev. Govornik je ravnatelj od leta 1996. K njemu so na dan vstavitve šatulje v steno, 25. januarja, prišli dijaki 3.c razreda, ki so zanjo dali USB ključek 2018 in telefon ter pismo. Kopijo pisma je prebral. Zapisali so: Dijaki 3. C razreda v šolskem letu 2017/2018 smo vam, našim potomcem, zapustili napravo, ki je bila v našem času najbolj popularna in je simbol naše generacije. Zaradi možnosti okvare telefona smo priložili USB ključ, ki vsebuje iste datoteke kot telefon. Slike so spontane in ne profesionalne. In mi, jih nismo pregledali,  je pristavil ravnatelj. (smeh). Upamo, da boste lahko vsaj eno uporabili. Gimnazija Kranj je naš dom in naša vzgoja. Ob odkritju kapsule vas pozivamo, da storite enako kot mi. Da svojim potomcem omogočite vpogled v zgodovino te šole in družbe nasploh. Naša sedanjost je vaša preteklost. Hvala.  

Zgradbo gimnazije je pred dobrimi 120 leti financiralo mesto Kranj. Projektiral in zgradil jo je Ljubljančan Viljem Treo. Sedanji župan MO Kranj Boštjan Trilar je spregovoril o dogodkih pred 120 leti v Kranju (na dan odprtja so vse mesto krasile pretežno slovenske tribarvnice) ter o časovni kapsuli, ki je dejansko časovni stroj. Ta  omogoča, da preko njene vsebine komuniciramo z ljudmi v prihodnosti. Zanimivo bi bilo videti obraze zanamcev čez 200, 300 let, ko bodo videli to šatuljo in se čudili našemu načinu življenja. Upam, da bodo takrat ljudje še vedno tisti, ki bodo glavni na tem planetu. Z današnjim dogodkom Gimnazija Kranj zopet dokazuje, kako pomembna ustanova je v Kranju. Je hram izobraževanja, znanja, kulture, od danes pa tudi časovni stroj. Posebej čestitam tistim, ki so se domislili, da se stara šatulje vrne in se ji doda še nova. Upam, da se bodo naši zanamci zelo veselili tega zgodovinskega predmeta.

Vsebino nove šatulje so pripravljali ravnatelj Rozman ter profesorice Nataša Kne, Anita Omejec in Mojca Zelič. Slednja je predstavila njeno vsebino. Izpostavila je, da so želeli s predmeti v šatulji zajeti zgodovino šole. V stari šatulji, ki je najbogatejša tovrstna najdba v Sloveniji, je bilo okrog 40 predmetov. V novi pa so: trije zborniki o Gimnaziji Kranj, brošuri ob razstavi 200 let gimnazije in ob njeni 200-letnici, publikacija na Gimnaziji svet stoji, šolska kronika za šolsko leto 2016/17, časopisi Dnevnik 9., Gorenjski Glas 10., Slovenske novice 3. marca 2017,  Delo, 25. 1.2018, brošura ob razstavi 120 let gimnazijske stavbe v Kranju, Numizmatične novice 108, prispevek dijakinje na odprtju razstave Drobiž, Numizmatičnega društva (Kranj, 2017), USB ključek s posnetkom Velikega božičnega koncerta 2017, posnetek Gorenjske televizije Kranj o najdbi časovne kapsule na Gimnaziji Kranj (Kranj, 2017), kovanci za 2 evra, 10 centov, 5 centov, 2 centa (simbolično letnica 2017), seznam zaposlenih v šolskem letu 2017/18 z njihovimi podpisi, seznam dijakov, predsednikov razredov v šolskem letu 2017/2018 z njihovimi podpisi, košček krede, prispevek dijakov – mobilni telefon, na katerega so posneli svojo najljubšo glasbo, slike in še marsikaj ter USB ključek z isto vsebino in današnjo fotografijo dijakov in profesorjev ter fotografija dijakov in zaposlenih, posneta na dan 25. 1. 2018.

Po besedah Mojce Zelič so v skrinjici tudi nekateri osebni predmeti, ki pa jih bodo videli šele tisti, ki bodo skrinjico odprli. Potem sta z granitnima ploščama z Lesnega Brda šatulji zagozdila v niši delavca iz Tržiča. Po scenariju Nataše Kne pa sta prireditev izvrstno zaključila saksofonist Primož Lah iz 1.d ter pianistka, profesorica na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, Jelena Boljubaš. 

Besedilo pod slike: Zgoraj: Nova šatulja z vsebino. Spodaj levo: Ravnatelj Franc Rozman je v stari avli spregovoril o drobcih naše preteklosti in preseneti s pismo dijakov 3.c. Spodaj desno: Približno sto profesorjev in drugih nameščencev ter dijaki Gimnazije Kranj 25. 1. 2018 pred gimnazijsko stavbo in na Slovenskem trgu. (foto Aleks Štokelj).

 Foto: Stanislav Jesenovec, Aleks Štokelj