Domov - > eŠR ->

Lenora

31.1.2018, avtor: Helena Murgelj / rubrika: aktualno

V soboto zvečer, 27. januarja, je bila v cerkvi sv. Lenarta v Novem mestu premiera komorne opere Lenora, dolenjskega skladatelja in producenta Toma Kobeta. Kobe, mladi dolenjski skladatelj in solo pevec, je pred dvema letoma diplomiral na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja v Novem mestu, z diplomskim delom - opero Krst pri Savici. Je tudi avtor opere Pod svobodnim soncem, v obeh operah je pel tudi eno izmed vlog.

Komorna opera Lenora ima eno dejanje, ki je razdeljeno na tri prizore. Libreto opere temelji na Prešernovem prevodu zgodnjeromantične pesnitve Lenora, a je zgodba v operi aktualizirana. Lenora je umirajoče mlado dekle, ki čaka ljubega Vilhelma, da se vrne iz vojske. Mati jo svari pred Vilhelmom, da je nezvest in je pozabil nanjo. Lenora je ne posluša in odvrne, da brez njega ne more več živeti. Vilhelm jo v temni noči obišče in povabi s seboj na ohcet. Lenora sprva okleva, a mu kljub opozorilom matere sledi. Prijezdita do pokopališča, kjer se Vilhelm - prikazen sesuje v prah, Lenora od žalosti umre. 

Pri projektu sodelujejo vrhunski akademski glasbeniki. Naslovno vlogo Lenore je upodobila Sabina Gruden, vlogo matere je pel Klemen Torkar, Marko Erzar je pel vlogo Smrti. Kobe, ki je skladatelj in producent opere, je pel vlogo Vilhelma, kot pianist se je predstavil Tadej Podobnik, režiserka je bila Andreja Humar Gruden, za luč je poskrbel Matej Burger. Poleg klavirja so za izvedbo uporabili drugačne inštrumente, kot so zvonovi, vetrni zvončki, pojoči kozarci in vodafon glasbilo, ki ga je avtor opere naredil sam.