Domov - > eŠR ->

Srečanje slovenskih klarinetistov

3.2.2018, avtor: Špela Kajič Kmetič / rubrika: aktualno

To je bil informativni dan, kot si ga lahko samo želiš.

D'Addario day s Slovenskim orkestrom klarinetov

Pred nedavnim se je v Parizu rodila ideja – nujno se morajo vsaj enkrat srečati vsi slovenski klarinetisti.                    

K sodelovanju so povabili nižje in srednje glasbene šole in študente Akademije za glasbo. Profesorji so se nemudoma odzvali povabilu, izbrali primeren program in svoje učence in dijake 1. februarja 2018 pripeljali v Ljubljano.

V Kazinski dvorani niso nastopile le komorne skupine, ampak so za to priložnost sestavili tudi več orkestrov klarinetov, in sicer Orkester klarinetov AG Univerze v Ljubljani (dirigent Jože Kotar), Slovenski orkester klarinetov ter Mladi orkester klarinetov (dirigent Tomaž Kmetič), ki je tokrat nastopil prvič. Zaključili so z Orkestrom klarinetov D'Addario (dirigent Tomaž Kmetič), v katerem so skupaj zaigrali prav vsi nastopajoči in njihovi mentorji.

Tovrstna prireditev je priložnost, da mladi klarinetisti poslušajo svoje (bodoče) profesorje in se z njimi tudi pogovorijo. Srečali so se nekdanji sošolci, stari prijatelji in izmenjali izkušnje.

Jože Kotar, profesor na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, je pozdravil mlade glasbenike, predstavil program in sodelujoče.

In še zanimivost: med klarinetisti je v zadnjem času neverjetno veliko deklet. Odličnih klarinetistk.