Domov - > eŠR ->

Povezala plesalce, pedagoge in koreografe

2.3.2018, avtor: Alenka Kociper / rubrika: aktualno

Zimska plesna šola (ZPŠ) je potekala od 23. do 26. februarja letos v Mariboru, v organizaciji JSKD, Območna izpostava Maribor, ki že več desetletij skrbi za razvoj in promocijo plesa v Mariboru in okolici. Ustvarjalnost in z njo ZPŠ ima v Mariboru bogato tradicijo. Letošnja šola je bila že triintrideseta, na štiridnevnih intenzivnih delavnicah  pa je svoje plesno znanje gradilo in izpopolnjevalo približno 100 udeležencev. Med slovenskimi plesalci je ZPŠ priljubljena in pomembna intenzivna oblika izobraževanja  v različnih plesnih zvrsteh in raziskovalnih delavnicah, da seže glas o njeni kakovosti tudi preko meja pa kaže dejstvo, da so se domačim plesalcem pridružili udeleženci iz tujine, tudi iz Anglije.

Sicer pa šoli daje mednarodno noto tudi nabor plesnih pedagogov. Tokrat je svoje bogato znanje in izkušnje z udeleženci delilo osem pedagogov, tako domačih kot tujih.

Igralec, plesalec in glasbenik Simon Wehrli iz Švice je že tretjič vodil delavnice sodobnega plesa Flying Low za manj in bolj izkušene plesalce.  Urša Rupnik je poučevala avtorsko obarvano  sintezo modernih in sodobnih plesnih tehnik. Pri svojem delu na delavnicah  Follow the flow  izhaja iz metode Alegado Movement Language, ki se napaja v gibu rok in dlani.  Tamás Tuza, plesalec in koreograf iz Madžarske, ki je nekaj let plesal v Sloveniji  kot član EnKnapGroup, je poučeval sodobni ples Ground Eagle za nižji in zahtevnejši nivo.  Jurij Konjar je vodil delavnice kontaktne improvizacije, tako imenovani umetniški šport, ki je podoben tako borilni veščini kot družabnim plesom, Saša Lončar pa otroško plesno delavnico in delavnico za mentorje s hospitacijami. S plesalcema, akrobatoma in performerjema Katjušo Kovačič in Nikolo Oreškovićem so udeleženci zaplesali Capoeiro in Fluid Balance. Capoeira je afro-brazilska veščina, v kateri se prek kreativne igre teles prepletajo ples, borba, glasba in pretkanost, Fluid Balance pa pomaga ozavestiti ravnotežje telesa v kakršni koli situaciji oziroma poziciji in spodbuja iskanje novih načinov, kako se balans dinamično pretaka skozi osi telesa. Plesalka in performerka  Tina Valentan je vodila delavnico Prebujajoče telo, ta je namenjena plesalkam in plesalcem, ki jih zanima ponotranjen vpogled v izvor gibanja ter vsem, ki se želijo pregibati, prenoviti in prevetriti. Povejmo še, da ZPŠ na svoje delavnice vabi tako začetnike kot izkušene plesalce. 

Organizatorji ZPŠ so poskrbeli tudi za bogat spremljevalni program. V soboto, 24. februarja, so si udeleženci ogledali  plesno predstavo Janeza Janše in Iztoka Kovača, Sokol, ki je bila predstavljena v organizaciji  Društva  Nagib in  v sodelovanju z Narodnim domom Maribor. Plesalci so imeli na voljo tudi sproščanje s kitajsko tradicionalno masažo tuina. Pridobljeno znanje so udeleženci predstavili na internih plesnih predstavah za prijatelje in starše, ob zaključku izobraževanja pa so prejeli certifikate ZPŠ.

Fotografije je posnel Saša Huzjak.