Domov - > eŠR ->

Rastemo s knjigo

15.3.2018, avtor: Špela Kajič Kmetič / rubrika: utrip

Dijaki 1. letnikov Šolskega centra Ljubljana na obisku v knjižnici Prežihovega Voranca

Rastemo s knjigo

Dijaki 1. letnikov Šolskega centra Ljubljana v tem mesecu obiskujejo Knjižnico Prežihovega Voranca na Viču. Sodelujejo namreč v projektu Rastem s knjigo, ki letos za srednješolce poteka že osmo leto. To je nacionalni projekt, s katerim skušajo osnovnošolce in srednješolce pritegniti k branju slovenskega mladinskega leposlovja in jih spodbuditi k obiskovanju splošnoizobraževalnih knjižnic.

Ob obisku knjižničarka dijakom predstavi vrste knjižnic, organiziranost, dostopnost, vsebino knjižničnih zbirk, načine iskanja gradiva, neknjižno gradivo, bibliopedagoško dejavnost, red v knjižnici …  Spremljevalci vsakokrat z veseljem ugotavljamo, da se naši dijaki v knjižnicah precej dobro znajdejo.

Letos dijaki berejo Planet, ki ne raste, Lučke Kajfež Bogataj, saj so na Javni agenciji za knjigo, ki skrbi za ta projekt, v izbor (poleg leposlovnih) vključili tudi poljudnoznanstvene knjige slovenskih avtorjev. Izbrano knjigo dijaki vsako leto dobijo v dar, kar profesorjem in dijakom omogoča, da se s knjigo ukvarjajo daljše časovno obdobje pri različnih predmetih.

Ogledali smo si kratek predstavitveni film, v katerem Lučka Kajfež Bogataj spregovori o svoji knjigi in opozarja, da narave še vedno ne jemljemo dovolj resno. Pove, da je pred nami na našem planet živelo približno 4000 generacij, zadnjih osem je odkrilo nafto in jo začelo izkoriščati. Tako smo vstopili v novo geološko dobo, imenovano antropocen. Poudarja, da imamo poleg čudovitih  izumov in tehnologij kopico nerešenih okoljskih problemov. Knjiga, ki jo je ilustriral Izar Lunaček, bo mladim pokazala, kje so problemi in nakazala pot do rešitev.

Knjige, ki so jih dijaki brali v preteklih letih: Geniji brez hlač (Slavko Pregl), Izbrane rozine v akciji (Andrej Rozman Roza), Desetka (Cvetka Bevc), Jugoslavija, moja dežela (Goran Vojnović), Ime mi je Damjan (Suzana Tratnik), Živalska kmetija (Andrej Rozman Roza), Sanje o belem štrpedu (Marjana Moškrič).