Domov - > eŠR ->

Dnevi Arnolda Tovornika 2018

16.3.2018, avtor: Manja Žugman / rubrika: utrip

Javni zavod Center Arnold Tovornik Selnica ob Dravi že tretje leto zapored organizira Dneve Arnolda Tovornika. Ti postajajo tradicionalni, organizatorji pa so se letos odločili, da jih še bolj približajo ljudem. V ta namen so od 9. do 13. marca letos potekali dnevi komedije.

Arnold Tovornik je bil slovenski gledališki in filmski igralec, rojen leta 1916 v Selnici ob Dravi. Njegov veliko mlajši kolega Tone Partljič ga je označil kot mogočno osebnost, ki je pozitivno vplivala tudi na vse njegove soigralce. Njegov prijatelj Marjan Bačko je dejal, da je bil odličen igralec, čeprav ni imel končane akademije. Peter Trnovšek je med drugim priznal, da je bil Arnold Tovornik pravzaprav tisti, ki ga je očaral nad gledališko umetnostjo. Igral je v številnih gledaliških predstavah in filmih, za svoje delo pa je izmed mnogih nagrad prejel tudi nagrado Prešernovega sklada in Borštnikov prstan. Svojo življenjsko pot je sklenil leta 1976 v Mariboru.

Program festivala je bil zasnovan tako, da je vsem generacijam ponudil pet komedij. Začetek je zaznamoval standup vsem radijskim poslušalcem že dodobra poznanega Reporterja Milana. Temu je sledil nastop igralca Petra Ternovška. Prisluhnili in ogledali smo si lahko monokomedijo Bužec on, bužca jaz v izvedbi Saše Pavček. V zgodbi se srečamo z žensko srednjih let, ki jo na nek način omejuje vsakdanja vloga žene in matere in ki se hkrati zateka v svet sanj in hrepenenja. V monokomediji Hotel Babilon se je predstavila tudi igralka Violeta Tomič. Zaključek je s svojim stand upom zaznamoval Tadej Toš, ki je prav tako poznan po tem, da občinstvo nasmeji do solz.

V sklopu Dnevov Arnolda Tovornika je bila v Likovnem salonu Lojzeta Šušmelja odprta mednarodna razstava Akvarel.

V soboto, 10. marca, pa je bil v Veliki dvorani hrama kulture Arnolda Tovornika predvajan črno-bel film Peta zaseda, ki ga je režiral France Kosmač, scenarij pa pripravil Vitomil Zupan.

Fotografije: Hram kulture