Domov - > eŠR ->

Hvala, mama

22.3.2018, avtor: Nataša Leskovar / rubrika: utrip

Ob materinskem dnevu

"Kadar otrok potrebuje mamo, je ne more nadomestiti nihče drug. " (Erica Jong)

Materinski dan je praznik, ki ga vsako leto praznujemo 25. marca in je nastal na podlagi cerkvenega praznika Marijinega oznanjenja oziroma imenovanega tudi praznik pomladanske Marije. - To lahko preberemo v knjigi Janeza Bogataja: Smo kaj šegavi?

Sklepam, da je beseda mama ena izmed besed, ki jih v vrtcu najpogosteje slišimo, še posebej v prvem starostnem obdobju. Lahko bi rekli, da je mama beseda, ki v nas vzbudi veliko čustev in asociacij na različne trenutke, dogodke in spomine. Zato je prav, da jim namenimo posebno pozornost in se na njih spomnimo še posebej ob njihovem osebnem prazniku (materinskem dnevu) ter se jim zahvalimo za vse, kar storijo in so storile za nas.

Dan mam v vrtcu

V skupini Žoge (3-4 leta) iz vrtca Ivana Glinška Maribor smo se o materinskem dnevu začeli pogovarjati že kar zgodaj, kajti začeli smo s pripravami na nastop ob materinskem dnevu. V začetku marca smo začeli obravnavati tematiko družina in v ospredje nekoliko izpostavili žensko vlogo mame.

Tako so otroci spoznavali praznik in običaj, različne oblike družin ter spoznavali, da tako otroci kot odrasli pripadamo družbi in smo pomemben del nje.

Vprašakli smo se, kdo pravzaprav je mama in kakšna je njena vloga. Otroci so podali različne zanimive odgovore. V vrtec so prinesli tudi fotografije svojih družin. Prav tako so narisali svoje družine in poimenovali vse družinske člane. V knjižnem kotičku so si ogledovali različne slikanice o družinah. Pogovarjali smo se o tem, kdo sestavlja družino, kakšna pravila imajo v družini in podobno. V kotičku dom so se pogosto igrali igro vlog: mam in očetov. Mame so najpogosteje kuhale, hodile v službo in skrbele za dojenčke, skrbele za lep izgled, za urejene nohte, frizure in obleke, hodile po nakupi ter tudi posegale po telefonih in računalnikih. Očetje so imeli pomembne sestanke, telefonske pogovore, hodili v službo, občasno odšli po nakupih, skrbeli za dojenčke in kuhali večerje. Otroci so se identificirali in vživeli v različne vloge družinskih članov. Zanimivo je bilo prisluhniti njihovi komunikaciji, ki je spominjala na dialekt odraslih.

Z menjavanjem vlog v spolno specifičnih igrah so rahljali spolne stereotipe. Prav tako so prek igre vlog posledično spoznavali različne vloge, vstopali v svet odraslih - spoznavali druge ljudi, razvijali svoje jezikovne sposobnosti, razvijali socialne kompetence (občutek za strpnost, obzirnost in sodelovanje), razvijali svojo domišljijo itd. 

Delavnica z očeti

Ob prihajajočem prazniku smo na ustvarjalno delavnico v vrtec povabili očete in tudi njim namenili pozornost. V sklopu popoldanskega srečanja smo skupaj združili moči in ustvarjali. S pomočjo očetov in drugih udeležencev so otroci narezali zelen papir (200 g) in ga zvili v »zelenje«. Iz barvnega papirja so izrezali in zalepili različne cvetove, ki smo jih nalepili na zelenje. Tako so nastali različni domiselni šopki za mame za njihov praznik ob nastopu. Srečanje smo sklenili s prijetnim druženjem ob skodelici čaja.

Nastop ob materinskem dnevu

Že v začetku marca smo se začeli pripravljati na nastop za starše, ki bo dodatno posvečen mamam. Tako smo utrjevali različne otrokom že poznane pesmi, plese in deklamacije. Seznanili smo se tudi z novo deklamacijo Mamici avtorice M. Voglar. Deklamacija je bila otrokom všeč, kar se je kazalo po njihovih pozitivnih reakcijah in vztrajnem utrjevanju le-te. Prav tako so otroci sami večkrat dali pobudo, npr. ob prihodu v vrtec, za utrjevanje pesmi, deklamacij in plesov. Tako otroci in vzgojiteljici v oddelku že nestrpno pričakujemo sredo, 28. 4. 2019, ko bomo ponosno nastopili pred starši in bomo lahko mamam poklonili darila, ki smo jih izdelali skupaj z očeti posebej za njih, ter se jim zahvalili s »toplimi« besedami.

 MAMICA

Mamica, kaj naj ti kupim?
Mamica, kaj naj ti dam?

Zapojem ti pesem o sončku,
narišem ti vse, kar poznam.

Naberem ti šopek vijolic,
rečem ti: »Rad te imam!«
(Mira Voglar)