Domov - > eŠR ->

Zlati mladi slovenistki

26.3.2018, avtor: Gregor Deleja / rubrika: utrip

10. marca je v Mariboru, na Osnovni šoli Borcev za severno mejo, potekalo državno tekmovanje  iz slovenščine za Cankarjevo priznanje. Četrtošolka Neža Kočnik in drugošolka Martina Lenko z Gimnazije Celje – Center (GCC) sta osvojili zlato priznanje, še poseben uspeh pa je dosegla Martina Lenko, ki je zasedla odlično 1. mesto v državi. Mladi tekmovalci so morali na treh stopnjah (šolski, območni in državni) dokazovati poglobljeno poznavanje naslednjih literarnih besedil – Mojca Kumerdej: Temna snov in Marko Sosič: Balerina balerina (1. in 2. letnik) ter Mihail A. Bulgakov: Mojster in Margareta in Mate Dolenc: Vampir z Gorjancev (3. in 4. letnik). Mentorici dijakinjama sta bili profesorici Tanja Štante Bečnina in Jasmina Temnik Kerš.

Na GCC so tako znova potrdili odlično delo na področju pouka slovenskega jezika, ki ne obsega le priprav na Cankarjevo tekmovanje in dobrih maturitetnih rezultatov, temveč tudi številne obšolske dejavnosti s področja poezije, proze, slam poezije, kreativnega pisanja in gledališča ter sodelovanje in odlične rezultate na številnih natečajih. Ravno v tem času na šoli končujejo z zbiranjem letošnjih dijaških besedil za literarno revijo Podstrešje, ki bo javnosti predstavljena ob koncu šolskega leta, pohvalijo pa se lahko tudi z uvrstitvijo dveh dijaških filmov na državno tekmovanje Slovenščina ima dolg jezik – književnost na filmu, ki bo prihodnji teden v Ljubljani.

PRILOGA: Fotografija tekmovalk in mentoric – stojijo od leve proti desni: Jasmina Temnik Kerš, Neža Kočnik, Martina Lenko, Tanja Štante Benčina (arhiv GCC)