Domov - > eŠR ->

Palestinski otroci na obisku pri nas

29.3.2018, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Na pobudo ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič se v tem tednu 15 deklic in dečkov iz treh mest v Palestini (Zahodni breg) udeležuje nogometnega kampa v mladinskem zdravilišču Debeli rtič. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo se namreč odločili, da podpremo projekt Nogometne zveze Slovenije in Rdečega križa Slovenije in pomagamo pri izpwljavi nogometnih kampov v mladinskem zdravilišču Debeli rtič za otroke iz depriveligiranih okolij.

Gre za projekt, ki ga sofinancira Združenje evropskih nogometnih zvez UEFA oziroma Uefina fundacija za otroke. UEFA sofinancira stroške bivanja in treniranja otrok v zdravilišču Debeli rtič, na ministrstvu pa smo se odločili izpeljavo  projekta podpreti tako, da smo, v sodelovanju s pisarno UNRWA na Zahodnem bregu udeležbo na nogometnem kampu omogočili tudi otrokom iz Nablusa, Jeruzalema in Hebrona.

Zagotovili smo sredstva, povezana s prevozom otrok (letalske vozovnice, lokalni prevoz, mednarodno zavarovanje, vize) za 15 otrok in tri spremljevalce z Zahodnega brega, v skupni vrednosti 20.100 evrov.

Otroke, ki se udeležujejo nogometnega kampa v zdravilišču Debeli rtič, je danes obiskala ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Kot je ob tem pojasnila v izjavi za medije, je bila odločitev za podporo vključitvi otrok iz Palestine v nogometni kamp na Debelem rtiču sprejeta ob njenem obisku v Palestini junija lani, ko se je srečala s predstavniki UNRWA na Zahodnem bregu. Omogočanje otrokom iz socialno depriveligiranih okolij, da se udeležujejo različnih športno-izobraževalnih aktivnosti, je del širše vizije ministrstva pri spodbujanju odgovorne družbe znanja in krepitvi vrednot medkulturnega razumevanja, dialoga in strpnosti. »Nogometni jezik je univerzalen, zato se nam je zdelo prav, da spodbudimo takšen projekt in pomagamo. Vesela sem, da je naša pobuda zaživela in da so otroci zadovoljni. Potrudili se bomo, da se bo projekt nadaljeval tudi v prihodnje,« je poudarila ministrica.