Domov - > eŠR ->

S Širin Ebadi, iransko pravnico in borko za človekove pravice

18.4.2018, avtor: Špela Kajič Kmetič / rubrika: zanimivo

Srečanje dijakov z Nobelovo nagrajenko za mir

Dijaki Srednje strojne in kemijske šole so letos, skupaj z dijaki Gimnazije Antona Aškerca in Srednje lesarske šole (Šolski center Ljubljana), že drugo leto zapored sodelovali v projektu časopisne hiše Dnevnik Obrazi prihodnosti. Projekt poteka že četrto leto, prvi dve leti so bile k sodelovanju vabljene le gimnazije, zadnji dve pa tudi Šolski centri.

Uredniški odbor je pripravil nabor tem, ki so jih prijavljene šole oktobra žrebale na javnem žrebanju na sedežu Dnevnika. Naša novinarska ekipa je pisala o zlorabi alkohola in omamljanju med mladimi. Naloga je bila zelo zahtevna, saj nastali članki v kakovosti niso smeli odstopati od siceršnjih vsebin v Dnevniku. Seveda nismo bili prepuščeni sami sebi, imeli smo odlično mentorico, novinarko Vesno Vaupotič.

Naši članki so bili objavljeni 6. aprila 2018, 17. aprila pa je potekala sklepna prireditev na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Letos je sodelovalo okoli 300 dijakov oz. 32 novinarskih ekip.

Po prireditvi nas je v predsedniški palači sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor  in dijakom omogočil, da so govorili s Širin Ebadi, iransko pravnico in borko za človekove pravice, ki je za svoje delo leta 2003 prejela Nobelovo nagrado za mir.

Za dijake je tovrstno raziskovanje in pisanje zelo dragocena izkušnja, srečanje z Nobelovo nagrajenko pa dogodek, ki bo marsikoga zaznamoval za celo življenje.