Domov - > eŠR ->

Prva šolska turistična agencija v Sloveniji

8.5.2018, avtor: Nina Meh / rubrika: aktualno

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana v svojih prostorih Centra kulinarike in turizma KULT316 na Prušnikovi ulici 74 v Šentvidu odpira 7. maja letos  prvo šolsko turistično agencijo v Sloveniji. Agencija bo dijakom in študentom BIC Ljubljana omogočala realno učno okolje in spoznavanje najnovejših trendov na področju turizma. V Šolski turistični agenciji KULT316 že nastajajo prvi turistični aranžmaji, v pripravo in izvedbo katerih so vključeni tudi študenti Višje strokovne šole BIC Ljubljana.

Katja Orehek Hati, vodja Šolske turistične agencije KULT316:

»Študentje se bodo v naši agenciji srečevali z realnimi učnimi situacijami ter na ta način pridobili ustrezne strokovne kompetence. Pridobivali bodo veščine organizacije strokovnih ekskurzij, se naučili pripraviti itinerarij, poiskati bodo morali prevoznika, hotelsko nastanitev, vodnika, se učiti poslovne komunikacije, obvladati logistiko in denimo izračunati cene aranžmaja. To bo odlična priprava študentov na 400-urno prakso, ki jo morajo opraviti v podjetju, saj bodo lahko že v okviru praktičnih vaj v šolski turistični agenciji spoznali dejanski proces dela v turizmu ter s tem pridobili osnovne spretnosti in znanja, ki so potrebna za nadaljnjo praktično izobraževanje. S tem bodo nenazadnje pridobili še konkurenčno prednost pri vseh oblikah zaposlitve v turizmu.«

Turizem trenutno predstavlja eno najbolj razvijajočih se gospodarskih panog v Sloveniji in svetu. Na BIC Ljubljana zavzeto sledimo razvoju turizma tako v Sloveniji kot v svetu, zato smo zasnovali in odprli prvo šolsko turistično agencijo v Sloveniji, ki je hkrati tretja šolska turistična agencija v Evropi. Agencija bo sprva nudila turistične aranžmaje šolam, in sicer v obliki eno- ali večdnevnih strokovnih ekskurzij. V sklopu agencije bomo pripravljali ponudbe, ki bodo prilagojene posameznim strokovnim področjem in željam naročnikov. V njej bodo študenti turizma na BIC Ljubljana opravili 80 – urno prakso in tisti, ki bodo želeli, tudi 400-urno. Šolska turistična agencija je pridobila dve licenci, in sicer Licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja turističnih aranžmajev in Licenco za opravljanje dejavnosti prodaje turističnih aranžmajev, ki ju podeljuje Turistično gostinska zbornice Slovenije.

Špela Sadar, diplomantka Višje strokovne šole, BIC Ljubljana:

»Šolska turistična agencija KULT316 bo študentom Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana nudila neprecenljivo možnost spoznavanja dela v turizmu. Za vse, ki si v prihodnosti želijo ustvariti kariero na področju dela v turističnih agencijah oz. turizmu nasploh, je takšna izkušnja še kako dobrodošla, saj bodo lahko znanje, ki ga pridobijo na predavanjih in vajah, uporabili v dejanskem delovnem okolju. Verjamem, da bodo študentom izkušnje, ki jih bodo pridobili med opravljanjem prakse v šolski agenciji, koristile pri nadaljnji zaposlitvi. Kot diplomantka BIC Ljubljana, ki je svojo diplomo spisala na temo ustanovitve šolske turistične agencije, lahko iz prve roke povem, da sem se že med samim pisanjem ogromno naučila.«

Na slavnostni otvoritvi so študenti predstavili tudi novo šolsko pivo KULT316 Supreme, ki nastaja v šolski mikropivovarni BIC Ljubljana. Šolska turistična agencija na BIC Ljubljana organizira tudi potopisna predavanja v kavarni KULT316, ki deluje v okviru BIC Ljubljana, Centra kulinarike in turizma KULT316. Tako 29. maja ob 19. uri denimo pripravljajo potopisno predavanje o Kolumbiji, ki bo odprto za vse zainteresirane.