Domov - > eŠR ->

Vizionarji

21.5.2018, avtor: Alenka Kociper / rubrika: aktualno

Nova Gorica, 20. maj 2018 – S podelitvijo nagrad Vizionarji 2018 se je zaključil festival mladinske kulture Vizije, ki je ponovno prinesel vpogled v mladinsko ustvarjalnost na področju gledališke, lutkovne, rockovske, plesne in fotografske dejavnosti. Podeljenih je bilo sedem Vizionarjev za gledališko in glasbeno ustvarjanje ter dva za fotografijo. Z zaključkom Vizij se je končal Teden ljubiteljske kulture, v okviru katerega sodi tudi mladinski festival.

Minuli vikend je Nova Gorica dihala v bogatem festivalskem vzdušju, polnem kreativnosti in mladostne energije. Festival Vizije, ki je združil najboljše mladinske gledališke, lutkovne in rock skupine ter najboljše mladinske fotografe, prvič pa se je v tekmovalnem programu predstavila tudi plesna predstava, je znova dokazal, da se mladi skozi umetniški izraz še kako odzivajo na svet in družbo, v kateri živijo. 

Na Vizijah je sodelovalo okoli 150 ustvarjalcev, starih med 15 in 30 let, od petka zvečer do nedelje popoldan pa se je na odru SNG Nova Gorica in nekaterih drugih prizoriščih zvrstilo osem gledaliških predstav, tri rock zasedbe, ena lutkovna predstava, ena plesna predstava ter dvanajst fotografov. Posebna pozornost velja projektu Lepljenke, v katerem dijaki pod vodstvom mentorjev ustvarjajo vizualno poezijo v slogu Srečka Kosovela.

Festival, ki ga zdaj že tradicionalno gosti Nova Gorica, je v mesto ponovno privabil številne ljubitelje umetnosti, ki cenijo tudi samosvojo mladinsko in ljubiteljsko ustvarjanje. Mladi so s svojo drznostjo in inovativnostjo dokazali, da umetnost ni le ustvarjanje lepega in všečnega, temveč je lahko tudi sredstvo za iskanje lastne resnice in odgovorov na temeljna, tudi zelo intimna vprašanja.

foto Matej Maček