Domov - > eŠR ->

Križnikov pravljični festival in festival gozdnih pravljic

28.5.2018, avtor: Mateja Keber / rubrika: utrip

Že sedmič po vrsti Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Kulturno društvo Motnik pripravlja Križnikov pravljični festival, ki poteka drugi vikend v juniju v Motniku. Letošnji partnerji so še Turistično društvo Motnik in Gozdarski inštitut Slovenije. Festival je namenjen ohranjanju pravljične dediščine, ki jo je v Motniku in okolici zapisoval eden najbolj znanih zbirateljev pravljic Gašper Križnik. Letošnji festival, ki bo 8. in 9. junija, pa se bo na pobudo Gozdarskega inštituta Slovenije vsebinsko obogatil z gozdnimi pravljicami. S tem se vključujemo v projekt LIFEGENMON. To je projekt za podporo dolgoročnega ohranjanja prilagodljivosti dreves na spremembe v okolju z razvojem sistema za gozdni genetski monitoring, ki ga sofinancira finančni instrument Evropske unije LIFE (program za okolje in podnebne ukrepe). Projekt, ki se je začel leta 2014 in bo končan leta 2020, izvaja šest partnerjev iz Slovenije, Nemčije in Grčije, vodilni partner pa je Gozdarski inštitut Slovenije. 

Dr. Urša Vilhar z Gozdarskega inštituta Slovenije pravi: »Slovenski gozdovi so med najbolj naravno ohranjenimi in pestrimi gozdovi v Evropi. Slovenska gozdarska stroka ima dolgo tradicijo in se uvršča v sam svetovni vrh glede upoštevanja načel večnamenskosti, sonaravnosti in trajnosti pri gospodarjenju z gozdom. Kljub temu pa so dandanes gozdovi podvrženi številnim okoljskim spremembam, kot so vetrolomi, žled, gradacije podlubnikov idr. Prilagajanje gozdnega drevja na prihodnje spremembe v okolju temelji na ohranjanju biotske pestrosti na vseh ravneh, vključno z genetsko raznolikostjo. LIFEGENMON je projekt za podporo dolgoročnega ohranjanja prilagodljivosti dreves na spremembe v okolju z razvojem sistema za gozdni genetski monitoring, ki ga vodi Gozdarski inštitut Slovenije. V sklopu Križnikovega pravljičnega festivala in festivala gozdnih pravljic želimo opozoriti na pomen ohranjanja biotske pestrosti v naših gozdovih ter podnebnih spremembah, ki ogrožajo stabilnost naših gozdov.«

Zakaj gozdne pravljice? Pogosto gredo pravljični junaki v svet s posebno nalogo prav skozi gozd. Gozd je poln temnih kotičkov, kjer bivajo čarovniki, vile, škrati, in hkrati tudi skrivališče za preganjane junake. Včasih je bil to prostor posvetitvenih obredov ali čaščenja prednikov. Tudi drevesa imajo simbolne pomene in pomembno vlogo v pravljicah. Težko si je zamisliti tradicionalno ljudsko pravljico brez gozda.

Festival začenjamo že v soboto, 2. 6., s pravljično potjo in Ireno Cerar, ki nas bo popeljala na Menino planino in v skrivnostne meninske gozdove, kjer so včasih živele vile.

Na petkovem, vedno zelo obiskanem pripovedovanju za odrasle bodo nastopili: Anja Štefan, Vroča župa, Katja Preša, Katarina Nahtigal in letošnji pokrovitelj festivala Boštjan Gorenc Pižama. Naslednji dan bo veliko pestrega in zanimivega, predvsem pa gozdnega dogajanja v Parku pod lipami in okolici. Štiriperesna pravljična deteljica Me4 iz Motnika, ki jo sestavljajo Špela Regulj, Nina Semprimožnik, Vera Piskar in Petra Zupančič, nam pripravlja igre in gozdno pravljično pot, na kateri bomo spoznavali drevesa, biotsko raznovrstnost, rastline in živali, kakor nam jih bodo predstavili gozdar, lovec in zeliščarka ter pripovedovalci z gozdnimi pravljicami. Sledila bo likovna razstava, podelitev nagrad in šegave gozdne pravljice s Cirilom Horjakom Katjo Puntar, Ljubo Lajmiš in Katarino Juvančič. Ta je pa lovska, rečemo komu, ki pretirava. Sledil bo torej večer lovskih pravljic s člani LD Motnik Špitalič, na katerem bodo poleg lovcev pripovedovali gozdne in živalske pravljice Boštjan Napotnik Napo, Motničan Jože Keršič in Breda Podbrežnik Vukmir. Končali bomo z ognjeno predstavo skupine Čupakabra, ki pravi: »Vse stvari se začnejo z drobno iskrico!«

Letošnja festivalska novost je torej gozd, ki ga bomo predstavili kot zdravo in učno okolje. Zato je zelo primeren za družine in vse ljubitelje gozda ter pravljic.

foto Luka Dakskobler