Domov - > eŠR ->

Moja ideja - nova igrača

24.5.2018, avtor: Tanja Geržina / rubrika: zanimivo

24. maja 2018 je v Kulturnem domu v Postojni potekala slavnostna podelitev ob zaključku 5. natečaja Moja ideja – nova igrača. Natečaj je bil tudi letos uspešno izpeljan, saj je v ocenjevanje prispelo 24 didaktičnih igrač.

Vrtec Postojna stopa novim izzivom nasproti in to dokazujemo že peto leto. Natečaj moja ideja nova igrača že 5 let zapored spodbuja kreativnost, inovativnost  in ustvarjalnost med strokovnimi delavci po Sloveniji. Vendar v tej kreativnosti  in ustvarjalnosti strokovni delavci niso sami, najpomembnejša pobuda prihaja iz otrok, iz njihove igre.

Na čudoviti sklepni prireditvi z razstavo igrač je strokovna komisija razglasila najboljše didaktične igrače. Z veseljem in ponosom vam predstavljamo letošnje zmagovalce natečaja. Prvo mesto je prejela igrača MAVRIČNA IGRALNICA avtorice Polone Iskra Mahnič iz Vrtca Postojna. Drugo mesto si delita dve igrači, in sicer: SADNI VLAK avtorice Andreje Štemberger Turković iz vrtca Jožefe Maslo Ilirska Bistrica ter PISANE GOSENICE avtorice Vesne Oder iz Osnovne šole Franja Goloba Prevalje, enota Vrtec Krojaček Hlaček. Tretje mesto je dosegla igrača NAGAJIVI KORENČKI avtorice Jane Milkuletič iz vrtca Jožefe Maslo Ilirska Bistrica.

Igrača Mavrična igralnica je po mnenju strokovne komisije oblikovana zelo prepričljivo  s svojo organsko obliko, ki je lepo povezana v skladno celoto. Spodbuja otrokov razvoj na vseh področjih (gibanje, simbolna igra, jezik, družba, matematika,…). Primerna je tako za I. kot tudi II. starostno obdobje. Igrača je zasnovana tako, da omogoča več načinov uporabe in sicer kot gugalnica, most, lestev ali mizica za igranje.

Za profesionalno rast strokovnih delavcev sta izmenjava izkušenj in pogledov med strokovnimi delavci izjemnega pomena. Naš natečaj omogoča ravno to: 29 strokovnih delavcev, iz 15 slovenskih vrtcev se je drznilo prestopiti okvirje ustaljene prakse, ter postavilo na ogled svoje izdelke širši javnosti. Nekatere že tretjič ali četrtič. Sodelujoči avtorji so z igračami pokazali samo drobtinico strokovnega znanja in izkušenj. Sama razstava in izdana publikacija je dodatna motivacija za ustvarjanje dobre prakse, vpeljevanja inovacij, raziskovanja lastne prakse in posledično razvijanje stroke.

Bogat nabor prispelih didaktičnih igrač je rezultat spodbudne pedagoške klime v vrtcih po Sloveniji. Prispele igrače razvijajo predvsem otrokove matematične spretnosti, tipno kinetične občutke, gibalne in kognitivne sposobnosti. Uporabljeni so različni materiali v veliki meri je  uporabljen les, blago, karton in plastika. Posamezniki so igračo izdelali z veliko mero natančnosti in privlačnega občutka pri izbiri ustreznih barv in oblik.  Prispele igrače torej omogočajo otroku vse zvrsti igre.

Tudi letos je Vrtec Postojna sodeloval z Biotehnično fakulteto iz Ljubljane, Univerzo na Primorskem, Pedagoško fakulteto ter letos prvič z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano Maribor. Osemčlanska ocenjevalna komisija je ocenjevala pet ocenjevalnih vidikov. Ob naboru igrač so imeli težko nalogo pri postavitvi vrednostnih točk ter izbiri najboljše igrače.

V. d. ravnateljica Vrtca Postojna, Elizabeta Zgonc, mag. prof. inkluz. ped. je ob nagovoru avtorjem dejala: »Igra je otrokova osnovna dejavnost, je bolj zdrava od mleka, bolj sveža od vode in je  najlepši dar svobode. Omogoča mu pridobivanje novih spoznanj in razvijanje sposobnosti preko lastne aktivnosti.

Pri kreiranju in snovanju didaktičnega materiala je opaziti visoko stopnjo ustvarjalne svobode, ki jo omogoča naš poklic. Prav tako je opaziti paleto strokovnega znanja na nivoju predšolske vzgoje. Vzgojiteljeva samostojnost in ustvarjalnost pri izdelavi didaktičnega materiala, zahteva visoko stopnjo strokovne kompetentnosti, potrebna je tudi kritičnost in sistematično evalviranje lastne pedagoške prakse.«

Avtoricam in avtorjem inovativnih didaktičnih igrač in pripomočkov je iskreno čestitala za pogum, da so ponudili nove igrače, za njihovo ustvarjalnost in prepričanje, da tudi sami enakovredno znajo, hočejo in zmorejo ponuditi otrokom nekaj, kar jim bo v pomoč pri njihovi osebni rasti.

Več o natečaju: http://vrtec-postojna.si/natecaj/

Za vse informacije smo vam na voljo: 
v.d. ravnateljica Elizabeta Zgonc, mag. prof. inkluz. ped.
tel.: 041 348 998
e-pošta: elizabeta.zgonc@vrtec-postojna.si