Domov - > eŠR ->

Uspeh v Maleziji

29.6.2018, avtor: Gregor Deleja / rubrika: aktualno

12 dijakov GCC je na mednarodnem tekmovanju v Maleziji osvojilo izjemne rezultate, zasedli so odlično 4. mesto med vsemi evropskimi ekipami in precej izboljšali njihov lanski rezultat iz Vietnama.
Tekmovanja World Scholar's Cup, ki je od 18. do 23. junija potekalo v malezijski prestolnici Kuala Lumpur, se je udeležilo več kot 4.000 mladih iz 40 držav sveta. Med njimi je bilo tudi 12 dijakov z Gimnazije Celje – Center (GCC), ki so se z vrstniki pomerili v štirih različnih kategorijah: debati, pisanju eseja in individualnem ter skupinskem preverjanju znanja. Tokratna tema tekmovanja entangled world (zapeljani svet, op. p.) je vključevala poznavanje šest različnih področij: literature, umetnosti, zgodovine, znanosti, družboslovnih ved in posebnega področja.
Dijaki GCC so se odlično odrezali in uspelo jim je precej izboljšati njihov lanski rezultat s tekmovanja v Vietnamu. Med vsemi evropskimi ekipami, ko so sodelovale na tekmovanju, so GCC-jevci zasedli odlično 4. mesto. Tretješolka Maja Ciglar, najboljša posameznica šole, je dosegla srebrno medaljo na družboslovnem in zlato na posebnem področju ter srebrno medaljo v poznavanju vseh področij. S članoma svoje ekipe Mitjo Suvajacem, 3. letnik, in Alenom Pokupcem, 2. letnik, je osvojila odlično 21. mesto med več kot 700 ekipami v Scholar's Bowlu in srebrno medaljo v debati. To sta osvojili tudi ekipi v sestavi Neža Leskošek, Lara Dea Golob in Matej Zidarn (2. letnik) z 32. mestom v Scholar's Bowlu, ter ekipa Lane Vincelj, Aljaža Primožiča (2. letnik), Matevža Bervarja (1. letnik). Suvajac je sicer osvojil tudi srebro v pisanju eseja, uspeh pa je z zlato medaljo v debati dopolnil Matevž Bervar.
Zlato medaljo so v pisanju eseja osvojile tudi drugošolki Rebeka Košmrlj, Eva Klara Drašković (obe sta  poleg Mitje Suvajca in Alena Pokupca osvojili tudi srebrno medaljo v debati) in prvošolka Gabriela Laznik Zalaznik, ki je v pisanju eseja posamično osvojila odlično 26. mesto med vsemi udeleženci. Najboljši posamični rezultat je uspel drugošolcu Mateju Zidarnu, ki je osvojil 17. mesto med debaterji, poleg tega pa je zablestel tudi na velikem odru v Talent showu s pesmijo Valery.
Po končanem tekmovanju v Kuala Lumpurju so se centraši odpravili še na 4-dnevno raziskovanje Singapurja. Odlični tekmovalni rezultati in nova poznanstva z vrstniki s celega sveta so tako dopolnili nepozabno izkušnjo odkrivanja malezijske in singapurske kulturne raznolikosti ter gostoljubnosti domačinov. Mentorja ekipe, ki se je na tekmovanje pod okriljem evropske točke za nadarjene, ki deluje na GCC, pripravljala tri mesece, sta bila nekdanji dijak GCC in študent FDV Jure Macuh ter profesorica Valerija Zorko. Udeležbo na tekmovanju so podprli številni pokrovitelji in projekt RaST (razvojno središče talentov).

Fotogarije GCC Scholar's Cup ekipe (arhiv GCC)