Domov - > eŠR ->

Podarimo si prijatelja - podarimo si knjigo

19.4.2011, avtor: Kirm Sabina / rubrika: utrip

Knjižničarji, knjigarji, učitelji, starši in ljubitelji knjig oziroma pisane besede se trudimo po najboljših močeh spodbuditi zanimanje za branje pri mladostnikih. V ta namen vsi iščemo načine kako to zanimanje spodbuditi. Na Osnovni šoli Božidarja Jakca v Ljubljani je eden izmed mnogih projektov za spodbujanje branja tudi projekt Podarimo si prijatelja – podarimo si knjigo.

Poteka od 4. do 22. aprila 2011 inv tem času bo lahko vsak učenec, starš ali učitelj prinesel eno knjigo. To bodo knjige, ki so že prebrane, se podvajajo na domači knjižni polici, so bile že večkrat prebrane ali pa niso med najbolj priljubljenimi … S tem projektom bi radi polepšali dan ali dva tistemu, ki si knjigo želi prebrati, pa do sedaj ni imel te možnosti. Knjige, ki bodo v sklopu  tega projekta priromale v knjižnico, bodo na voljo skozi vse leto, le izpostavljene na posebnem mestu bodo samo v mesecu aprilu.

Letos pri projektu sodelujeva skupaj z mamo našega učenca – Natalijo Orlić. Po njeni zaslugi smo tudi navezali stik z Makedonijo oziroma s Slovenskim združenjem Franceta Prešerna iz Skopja. Cilj združenja je ohranjati slovenski jezik, kulturo, ljudske običaje, pesmi in folkloro, predvsem pa v Makedoniji združujejo ljudi s slovenskimi koreninami. Našo šolo je v torek, 12. 4. 2011, obiskalo 7 učenk in njihove mentorice, ki so vključene v združenje in se aktivno učijo slovenskega jezika. Obisk šolske knjižnice je bil posvečen predvsem prijateljstvu in knjigam. Podarili smo jim okoli 100 izvodov knjig v slovenskem jeziku, od strokovnih do leposlovnih del v upanju, da bodo z njimi lažje ohranjali stik s slovenskim jezikom, narodom in kulturo. Prijetna urica je hitro minila in poslovili smo se z mislijo, da nam bo knjiga, pisana v slovenskem jeziku, ostala najboljši prijatelj.