Domov - > eŠR ->

Zmagali v ekoznanju

20.4.2011, avtor: info / rubrika: zanimivo

Z državnim tekmovanjem (19. aprila)  se je sklenil  letošnji ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo več kot 3.700 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa Dolgopoljci z Osnovne šole  Šturje Ajdovščina, drugo mesto je zasedla ekipa Besni biologi z Osnovne šole Martina Krpana, tretje pa ekipa Ekoasi s I. Osnovne šole Murska Sobota. Udeležence Ekokviza sta nagovorila državni sekretar na Ministrstvu RS za okolje in prostor dr. Peter Gašperšič in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je soorganizator Ekokviza že  tretje leto, čestital predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević in jim predal donacije za ekonaložbe v skupni višini 10.000 evrov.

Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci, ki so se učili o biotski raznovrstnosti, podnebnih spremembah in učinkoviti rabi energije. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani http://eko.telekom.si, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo in marca tudi  tekmovali na šolskih tekmovanjih v Ekokvizu. Dvanajst najboljših ekip je danes v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika, v finale pa so se uvrstile tri najboljše ekipe, kjer so na odru v živo izmenično odgovarjale na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

 Zmagovalnim ekipam je pokale izročil častni gost, državni sekretar na Ministrstvu RS za okolje in prostor        dr. Peter Gašperšič, in dejal: »Okoljsko odgovorno lahko deluješ le takrat, ko se najprej naučiš, kaj to pomeni, in kako s tem kot posameznik vplivaš na družbo in okolje. Na okoljskem ministrstvu se zavedamo pomena učenja, zato podpiramo delovanje Ekošole, ki je pomembna institucija na področju organiziranja in izvajanja projektov osveščanja in izobraževanja otrok o okolju. Udejanjanje projektov Ekošole pa je seveda odvisno od posameznih ekošol, učiteljev in učencev ter od celotne lokalne skupnosti. Prepričani smo, da projekt Ekokviz na zabaven način približa vsebine o odgovornem ravnanju z okoljem, kar omogoča, da otroci pridobljeno ekoznanje uporabijo v vsakdanjem življenju.«

Letos so otroci osvajali ekoznanje na področju biotske raznovrstnosti, podnebnih sprememb in učinkovite rabe energije. Omenjene teme so nadgradnja znanja, ki so ga otroci dobili pri naravoslovnih predmetih in pri drugih šolskih ter obšolskih dejavnostih. »Vse tri teme so otroci pri Ekokvizu že spoznali v preteklih letih in so jih kljub zahtevnosti dobro sprejeli. Radi se učijo o živalih in rastlinah, ki jih najdejo v svoji neposredni okolici. Blizu jim je tudi spoznavanje različnih življenjskih okolij živali in rastlin, kot so gozdovi, travniki, mokrišča, reke, jezera in podobno. Velik poudarek smo letos namenili tudi sobivanju človeka v teh biotsko raznovrstnih okoljih, zato so vse ekipe, ki so se uvrstile na državno tekmovanje, pripravile svojo predstavitev o biotski raznovrstnosti kot izzivu razvoja turizma v domačem okolju. Dobili smo zelo zanimive ideje, ki bodo morda odgovornim pomagale pri načrtovanju razvoja turizma v lokalni skupnosti,« je o izbiri tem letošnjega Ekokviza povedal mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator Ekošole.

Soorganizator Ekokviza Telekom Slovenije, ki že tretje leto omogoča organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta, je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni višini 10.000 evrov. Šole bodo donacije namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je ob predaji donacij mlade nagovoril: »V Telekomu Slovenije smo pri svojem delu predani načelom trajnostnega razvoja in si prizadevamo za njihovo integracijo v naše poslovanje. V skrb za trajnostni razvoj aktivno vključujemo vse zaposlene, dobavitelje, zunanje izvajalce in poslovne partnerje ter uporabnike.

Na področju varovanja okolja samostojno in partnersko izvajamo različne projekte. Eden zelo pomembnih je tudi Ekokviz. Veseli smo, da smo skupaj z Ekošolo omogočili izvajanje Ekokviza prek spleta ter tako otrokom na zabaven in prijazen način približali učenje in tekmovanje v ekoznanju. Na ta način smo uspeli pritegniti veliko osnovnih ekošol, ki iz leta v leto prijavljajo vedno večje število ekip,« in dodal: »Verjamem, da boste znanje, ki ste ga letos pridobili na Ekokvizu prenesli tudi na svoje starše, babice in dedke ter v lokalnem okolju doprinesli veliko velikih korakov na poti k čistejšemu okolju.«

Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 1.256 ekip s 170 osnovnih šol, v finale pa so se uvrstile dve ekipi OŠ Martina Krpana iz Ljubljane, dve ekipi OŠ Benedikt in po ena ekipa OŠ Lovrenc na Pohorju, I. OŠ Murska Sobota, OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, OŠ Polzela, OŠ Križe, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen in OŠ Vavta vas. Foto in video utrinki z Ekokviza so na ogled na spletni strani http://eko.telekom.si. Ta bo delovala tudi po zaključku letošnjega tekmovanja, saj bo na njej še vedno dostopno učno gradivo in vprašanja za vajo, v katerih se bodo lahko pomerili vsi, ki jih zanima, koliko znanja imajo o okolju.

 

Dodatne informacije:

-          Ekošola kot način življenja, ustanova, Dunja Dolinšek, tel. št.: 0590 713 39; elektronska pošta: dunja.dolinsek@ekosola.si.

-          Telekom Slovenije, Služba za odnose z javnostmi, Darinka Pavlič Kamien, tel. št.: (01) 234 16 98, elektronska pošta: darinka.pavlic-kamien@telekom.si.