Domov - > eŠR ->

Phillip G. Altbach v Ljubljani

6.6.2011, avtor: / rubrika: aktualno

Nedavno je Ljubljano obiskal Phillip G. Altbach z bostonskega Centra za mednarodno visoko šolstvo (CIHE, Boston College, ZDA), priznani strokovnjak, ki se ukvarja z internacionalizacijo, multinacionalizacijo, komercializacijo, globalizacijo ... visokega šolstva in z vse večjo množičnostjo študija. Ob tem tudi preučuje, kaj se dogaja z akademskimi poklici.

Gostila ga je ljubljanska Pedagoška fakulteta, a predaval je tudi na ljubljanski univerzi. Zbrane je posvaril, da tujim kampusom ne smemo na široko odpreti vrat, ne da bi vedeli, za kaj gre. Večina jih namreč nastane iz komercialnih namenov, pri čemer je kakovost zelo vprašljiva. Zavarujemo se lahko tudi tako, da zahtevamo domačega partnerja, ki bdi nad kakovostjo in diplomami. Tovrstna komercializacija poteka predvsem v zasebnem sektorju, najbolj podjetne pa so britanske in avstralske univerze; ameriške, zanimivo, še niso pograbile te možnosti za zaslužek. A se je že vse bolj zavedajo.

Strokovnjak je nedavno opazil nov pojav, ki ga je nemalo presenetil. Ameriške univerze sicer že zdaj delujejo na tujem, a pri tem domače ustanove akreditirajo programe in skrbijo za kakovost diplom - predvsem pa se ravnajo po načelih akademske kulture. A ko se je sprehajal po prestolnici Južnoafriške republike, je na neki hiši opazil napis Boston College. Sam vendar poučuje tam in nič ne ve o tej ustanovi. In niso vedeli niti v Bostonu. Ker je  to mesto visokošolska meka, so si v želji po čim večjem zaslužku sposodili ime, ne da bi bili kakor koli povezani s to prestižno šolo!

Več o škodljivih procesih v razvoju visokega šolstva na globalni ravni, o akademskih poklicih in njihovem položaju ter ugledu, o enakosti v viskošolskem izobraževanju ... objavljamo v eni prihodnjih številk Šolskih razgledov.