Domov - > eŠR ->

Juventus Academy od jeseni tudi v Sloveniji

10.6.2011, avtor: šr / rubrika: zanimivo

Ljubljanska Osnovna šola Danile Kumar skupaj z mednarodnim programom (IB) je pobudnica tega sodelovanja, pridružila pa se jim je tudi Osnovna šola Naklo. Marsikdo bi ob tem pomislil, da bo na šoli začela delovati neke vrste podružnica nogometnega kluba Juventus, ki je eden uspešnejših klubov vseh časov. Ali pa, da gre pri vsem skupaj spet samo za posel. A ni tako. Na omenjeni nogometni šoli so v sodelovanju s torinsko univerzo razvili celovit program in tudi modele poučevanja. Prizadevajo si namreč, da bi otroke vzgajali v športnem duhu (pri čemer je tekmovalnost drugotnega pomena), za zdravo življenje, vrednote. Disciplina, sodelovanje, trud, delo, kako se spoprijeti s porazom … Vsega tega jih želijo naučiti zato, da ne bodo postali le dobri športniki, temveč tudi stabilne, uravnotežene osebnosti.

Nogometna šola bo delovala kot zunajšolska dejavnost, ki jo bodo vodili že obstoječi učitelji športne vzgoje na šoli. A za delo jih bodo morali še dodatno usposobiti trenerji šole Juventus Academy. Program je namenjen dečkom in deklicam, starim od 5 do 15 let. Vpiše pa se lahko vsakdo, ne glede na športne sposobnosti. Učenci bodo tudi redno tekmovali med seboj ter z drugimi šolami in klubi. Denar za vpeljevanje programa je priskrbela Fundacija Moro, častni pokrovitelj, ki bo sodeloval tudi kot sodnik na tekmah pa je Drago Kos.

Slednji je poudaril, da je bil prijetno presenečen, da si želi velik nogometni klub organizirati šolo v Sloveniji. Z veseljem jim bo skušal razložil pravila, načela, etiko tega športa tako, da bodo to tudi razumeli, in skladno s tem soditi na tekmah. Po njegovih besedah je namreč pomembno, da dobimo nogometaše, ki ne znajo le brcati žoge, marveč tudi razmišljati.

Za to nogometno šolo se je zanimalo več šol po Sloveniji, a so načrte opustile. Mnoge osnovne šole, še posebno nemestne, namreč zelo tesno sodelujejo s športnimi klubi. Ti jim organizirajo zunajšolske dejavnosti, pomagajo pripraviti šolska tekmovanja … Zato so po besedah Irene Šteblaj z Osnovne šole Danile Kumar, ki si prizadeva program razširiti po Sloveniji, na mnogih šolah prisluhnili klubskim funkcionarjem ali trenerjem, ki so se ustrašili konkurence.