Domov - > eŠR ->

Podobe panjskih končnic skozi otroške oči

4.10.2011, avtor: Jelena Horvat, ravnateljica / rubrika: zanimivo

Čebela, simbol pridnosti, je dobila poslikan dom že davno. Deščice, ki niso samo poslikan kos lesa, imajo v ljudskem izročilu posebno mesto. Na ta način so se ohranile podobe ljudskih umetnikov, prizori iz življenja in simbolna sporočila.

Del bogate kulturne dediščine ohranjamo na naši osnovni šoli. Spoštljivo do čebele in njene predanosti družini, do prvega učitelja čebelarstva na dunajskem dvoru ter do bogatega ljudskega izročila poudarjamo večplastno simbolno sporočilo.

Razstava simbolizira skrb in negovanje kulturnega izročila, druženje otrok ne glede na njihovo znanje in spretnost, upodabljanje panjskih končnic v inovativnih tehnikah ter ustvarjalno otroško izražanje.

Učenci dobijo priložnost izražati otroško domišljijo, ki jo upodobijo v različnih tehnikah. Mozaik, keramika, strip, žebljarjenje, lepopisje, tolčen baker … so inovativne in edinstvene tehnike, ki jih ne srečamo nikjer drugje. Nekatere od tehnik na panjskih končnicah niso prej bile še nikoli uporabljene. Likovna pedagoginja Tadeja Peternel, ustvarjalna, organizacijska in izvedbena vodja, daje vsakoletnemu dogodku na Linhartovem trgu v Radovljici dušo in podobo.

Učenci osnovnih šol iz Radovljice, Lesc, Lipnice, Bleda, Gorij in Bohinja skupaj z učenci gorenjskih osnovnih šol s prilagojenim programom iz Jesenic, Kranja, Škofje Loke in Radovljice ter učenci CUDV Matevža Langusa Radovljica so panjske končnice ustvarili na 12 likovnih delavnicah. Nastala je bogata zbirka, ki obsega preko 240 del.