Domov - > eŠR ->

S Piko Nogavičko

4.10.2011, avtor: M. Kukovičič, A. Mitič Štirn, J. Jeran. U. Bajda / rubrika: utrip

Kako motivirati otroke, da bodo pogosteje posegali po knjigah, kako promovirati branje, prebuditi v otrocih željo po odkrivanju novih, drugačnih svetov? Otroke pritegne dogodivščina, nekaj drugačnega in nevsakdanjega. Utrnila se nam je ideja, da bi otroke peljali brat in poslušat pravljice v naravo, kar na splav.

V petek, 23. septembra letos, smo se učenci in učiteljice prvega in drugega vzgojno-izobraževalnega obdobja odpravili poslušat pravljico Astrid Lindgren Pika Nogavička kar na splav. Pričakali sta nas kar dve Piki, ki sta nam šaljivo predstavili in prebrali zgodbo o Pikinih dogodivščinah. Učenci so vneto poslušali zgodo, ki jo je brala Pika in se smejali hudomušnim Pikinim komentarjem. Obe Piki in gospoda Ficka smo pospremili še do Vile Čiračara (radeški Dom kulture) in se od njiju poslovili. Učenci so bili nad bralno dogodivščino navdušeni, učiteljice pa tudi, saj so si učenci naslednji dan iz šolske knjižnice izposodili vse knjige o Piki Nogavički.

Uspelo nam je povezati kar dva šolska projekta. Pri projektnem učnem delu Evropska vas  v tem šolskem letu učenci in učitelji raziskujemo, spoznavamo in poglabljamo znanje o Švedski, kjer je živela in ustvarjala Lindgrenova.  V sklopu dvoletnega razvojnega projekta Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja pa smo udejanili prvo aktivnost "Branja v naravi" - branje na splavu. Načrtujemo še branje v parku, branje pri gradu ... , vse to pa bomo popestrili vsakič z drugo tematiko, torej vsebino.