Domov - > eŠR ->

O interventnem zakonu in dogovoru

6.10.2011, avtor: Branimir Štrukelj, predsednik KSJS / rubrika: aktualno

Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), ki zastopa 74.000 javnih uslužbencev in uslužbenk, je po sporočilu generalne sekretarke vlade mag. Helene Kamnar, da vladna stran ni uspela doseči medresorske uskladitve, ocenilo, da vlada, ki opravlja tekoče posle, ne more zagotoviti pogojev za resna in odgovorna usklajevanja interventnega zakona. Šele po jutrišnji seji vlade naj bi bilo jasno, kaj vlada v zakonu predlaga, v petek pa bi ga že morala vložiti v parlamentarni postopek, kar pomeni, da časa za usklajevanje ni in ga ne bo. Predsedstvo KSJS zato poziva vlado k umiku predloga interventnega zakona.

Tudi sicer večina sindikatov, ki so včlanjeni v KSJS, zahtevam za popolno zamrznitev plač v javnem sektorju nasprotuje, saj so se javni uslužbenci v preteklih dveh letih, po podatkih vlade same, že odrekli za 764 milijonov evrov pridobljenih in veljavnih pravic. KSJS bo tudi po vzpostavitvi nove vlade s polnimi pooblastili vztrajala pri zahtevi, da je izhod iz krize potrebno iskati s socialnim dogovorom, ki bo enakomerno porazdelil bremena krize med prebivalstvom. Izhodišče KSJS za te pogovore bo, naj tisti, ki več imajo, tudi več prispevajo za izboljšanje razmer.

Predsedstvo KSJS zavrača tudi predlagani Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leto 2012. Vlada v Dogovoru ni upoštevala predlogov pogajalskih skupin sindikatov in ni ponudila ničesar z izjemo omejitev, ki jih predlaga v zakonu. Zato pogajanja o predlogu dogovora niso več smiselna.