Domov - > eŠR ->

Zelišča v vrtcih

10.10.2011, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: zanimivo

Pred razglasitvijo rezultatov državnega tekmovanja v kranjski klobasi v Sori pri Medvodah je vodja 3. festivala kranjske klobase Jure Jezeršek  okrog tristo zbranim iz vse Slovenije predstavil 23-letno diplomirano vzgojiteljico predšolskih otrok Matejo Dobnikar iz Zgornjega Brnika. Zaposlena je v Kranjskih vrtcih v enoti Ostržek na Golniku. Diplomska naloga - opravila jo je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani - ima zanimiv naslov, in sicer Zeliščni vrt v vrtcu. K temi, ki jo je uspešno zagovarjala, so jo spodbudile zelo dobre izkušnje pri naravoslovju v drugem letniku, ko je pripravila seminarsko nalogo o travniku in izpeljala tudi nastop v vrtcu. »Moj namen pred začetkom izdelave diplomske naloge je bil izvesti nek projekt, ki bo neposredno povezan z vrtcem in v katerem bodo sodelovali tudi otroci," je bila odločna Mateja ... in pridala, »če sem že študirala predšolsko vzgojo, menim, da je prav, da je diplomska naloga povezana z otroki in ne nekaj čisto tretjega.« Mentorica prof. dr. Marjanca Kos je začutila, da ima absolventka zelo rada rastline in ji je svetovala, da bi obdelala zelišča in njihovo morebitno gojenje v vrtcih. Raziskavo je opravila v eksperimentalni in kontroli skupini ter primerjala dobljene rezultate.

Več v eni prihodnjih številk Šolskih razgledov.

 

K fotografiji zgoraj: Z Matejo je v Sori stike navezala tudi Ivica Arvaj iz mesarije, v kateri uradno pripravljajo najboljše kranjske klobase.

Spodaj levo: Od dvanajst do enaindvajset mesecev imajo Nika, Lovro, Brina, Eli, Lana in Hana. Mateja jim je v jasli na Golniku prinesla šop zelišč, nato pa so skupaj pripravili skuto z drobnjakom.

Spodaj desno: Ko so hlastno grizli v kruh obložen z namazom, ki so ga v vrtcu prvič jedli, so potrdili Matejino ugotovitev, da če otroci sodelujejo pri pripravi, tudi raje pojedo, ker vejo, da je to nastalo z njihovim trudom.