Domov - > eŠR ->

Zavod Ypsilon v Postojnski jami

18.10.2011, avtor: (ub) / rubrika: zanimivo

 

 

Zavod Ypsilon je v zavetju čudovite Postojnske jame v soboto, 15. 10. 2011, praznoval drugo obletnico delovanja, na kateri je proslavil vse dosežke preteklega leta. Glavna nit dogodka je bila drugačnost, ki jo je z druženjem v jami omogočil gostitelj Marjan Batagelj. Praznovanju so se pridružili tudi: osrednja gostja in gost Barbara Bulc in Shoham Adizes, kitajski profesor slovenščine Jie Bao, slovenska legenda Mitja Meršol, gostja iz Srbije Milka Forcan, črnogorski študentje UDG-ja, s katerimi Ypsilon tesno sodeluje, prijatelji in podporniki Ypsilona, Vid Valič kot povezovalec dogodka ter seveda članice in člani Zavoda Ypsilon.

Čudovita koncertna dvorana Postojnske jame je tokrat nudila kuliso praznovanju druge obletnice Zavoda Ypsilon. Ta je v letu dni priredil kar nekaj zanimivih dogodkov in izobraževanj, na katerih so bili med gosti tudi Riccardo Illy, John Bercow MP, Miran Stanovnik, Peter Florjančič, Ksenija Benedetti in mnogi drugi. Ob tem je Zavod Ypsilon svoje delovanje razširil tudi v Maribor, se odpravil na strokovno ekskurzijo po Balkanu in se lotil največjega prostovoljskega projekta leta 2011: Simbioz@ e-pismena Slovenija, ki se je začel včeraj in bo do konca tedna potekal po vsej Sloveniji.

S svojo drugačnostjo je zato na obletnici vse udeležence z vlakcem odpeljal v pravljični svet Postojnske jame, kjer jih je pozdravil tudi Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame in član strokovnega sveta Zavoda Ypsilon. Na svoj način je sporočilo drugačnosti, ki je bila rdeča nit obletnice, podala ekipa Zavoda Ypsilon. Drugačnost, sodelovanje, akcija, zmoremo in odgovornost do samih sebe in družbe so glavna sporočila, ki so jih na odru skupaj podali Ypsilonovci Žiga Vavpotič, Petra Kocjan, Blaž Ravnikar, Uršula Butkovič in Klavdija Jelen.

Drugačnost je nadaljeval tudi Jie Bao, kitajski profesor slovenščine, ki se trenutno izpopolnjuje v Sloveniji. Počaščen je pohvalil projekt Simbioz@, saj temelji na povezovanju, Zavodu Ypsilon pa sporoča, da »družba potrebuje prav to, kar ji Ypsilon daje.«

Tudi Mitja Meršol, legenda slovenskega novinarstva, je predstavil optimističen pogled na prihodnost, sploh po tem, kar je slišal od predstavnikov Zavoda Ypsilon. Verjame predvsem v sodelovanje seniorjev in mladih, ki lahko skupaj gradijo prihodnost, del katere niso samo mladi, ampak tudi starejši.

Glede na to, da je ekipa Zavoda Ypsilon spletla tesno sodelovanje s študenti iz Črne gore, so se obletnice udeležili tudi trije črnogorski študentje, s katerimi je bil na obletnici podpisana tudi namera o sodelovanju, da se bo Zavod Ypsilon širil tudi v Črno goro in na Balkan.

Kot osrednjo gostjo je Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, na oder povabil Barbaro Bulc, predsednico Global Developement in svetovalko v fundaciji nekdanjega predsednika Clintona. Njen recept za uspeh in napredovanje v življenju je sledeč: »delajte z najboljšimi ljudmi.« Sama je imela priložnost delati z nekaj vrhunskimi strokovnjaki, od katerih se je veliko naučila, pri tem pa se zaveda, da človek nikoli ne more vedeti vsega. Gospa Bulc je pohvalila tudi projekt Simbioz@, ki je po njenem mnenju lahko vzor celemu svetu.

Na odru je Adizesovo metodologijo predstavil Shoham Adizes, sin dr. Ichaka Adizesa, ki se Ypsilonovcem ni mogel pridružiti zaradi bolezni. Bistvo Adizesovega dela je vprašanje kako probleme pretvoriti v priložnosti. Pri tem je ključno vzajemno spoštovanje in zaupanje, ki pa prepogosto manjka, ne samo v podjetjih, ampak tudi v družbi nasploh. Je tudi mnenja, da se organizacije preveč posvečajo ljudem, premalo pa procesom in strategijam: »Ko gre kaj narobe, je najlažje zamenjati človeka in upati, da bo spremenil celoten proces in strategijo, namesto da bi zamenjali strategijo, s katero se spremenijo tudi ljudje.«

Sklepni del obletnice je potekal v Jamskem dvorcu, kjer so se podelile še nagrade Ypsilon + in se je ekipa Zavoda Ypsilon zahvalila vsem svojim partnerjem, članicam in članom ter podpornikom in prijateljem za vso podporo, s katero lahko uspešno delujejo še naprej.

Nagrade Ypsilon +, ki jih je izdelala Steklarna Hrastnik, so v kategoriji GenYalec leta letos pripadle mladi violinistki Tanji Sonc, PriYatelji leta so poslali avtorji raziskave Mladina 2010, nagrado za SodelovanYe leta je prejel projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija, MediY leta je postala oddaja Prava ideja, za DeYanje leta pa je bila izbrana spletna aplikacija Supervizor, ki jo je pripravila Komisija za preprečevanje korupcije.

V prijetnem ozračju je potekalo še nadaljnje veselo druženje in praznovanje vseh uspehov preteklega leta in obujanje na vse skupne dogodivščine, ki jih je Zavod Ypsilon s svojimi partnerji, prijatelji in predvsem članicami in člani v preteklem letu doživel.