Domov - > eŠR ->

Kalkuta, Indija

18.10.2011, avtor: Biserka Lazar, Bled / rubrika: zanimivo

Že spomladi so članice Humanitarnega društva Kalkuta gostile dr. Sujita Brahmocharyja iz Kalkute. V Slovenijo je pripotoval iz Španije, kjer je imel sestanek z nogometno reprezentanco Real Madrid – dogovorili so se, da bodo nogometaši financirali gradnjo še ene šole. Dr. Sujit je v času obiska v Sloveniji predaval tudi študentom medicine na ljubljanski Medicinski fakulteti in jih navdušil s svojim delom in dosežki, ki jih je lahko pokazal – med drugim tudi sodelovanje s kar dvema Nobelovima nagrajencema za mir, z Materjo Terezo in s profesorjem Yunnusom. Pridružila se nam je tudi Ajda Skarlovnik, ki je že bila tam in si je celotno zadevo sama ogledala. Dr. Sujit je vse študente  povabil k sodelovanju kot pripravnike za medicinsko pomoč na Institutu. Tudi vse druge prav lepo pozdravlja in vabi na obisk v Indijo. Hkrati pa nam polaga na srce, da svojim sorodnikom, prijateljem in znancem povemo o društvu, o Institutu, o tem, kaj delamo in poskusimo še koga navdušiti za pomoč tem res najrevnejšim otrokom in družinam!

Med našimi ljudmi se večkrat porajajo pomisleki: Zakaj pa Indija? Dovolj revnih je tudi pri nas! Slovenija je majhna, Indija pa ogromna … Prav zato nagovarjamo učitelje/-ice izza evropskih in slovenskih okopov: otroci nas potrebujejo povsod! Prihodnji svet naj bi bil boljši in pomagali ga bodo ustvarjati tudi zdajšnji indijski otroci. Za ustvarjanje prihodnosti potrebujemo vizijo in solidarnost je del te vizije ter naložba vanjo. Humanitarno društvo Kalkuta Slovenija deluje kot slovenska veja (vejica) mednarodne organizacije Institute for Indian Mother and Child (IIMC) in si prizadeva omogočiti osnovno izobraževanje najrevnejšim otrokom Indije. Vodilo, ki mu sledimo, je: Veliko stvari, ki jih potrebujemo, lahko počaka, izobraževanje otrok pa ne more čakati.

IIMC je že leta 1989 ustanovil dr. Sujit Brahmochary, ki je s štipendijo mednarodnega Rdečega križa študiral medicino v Belgiji. Po končani specializaciji iz pediatrije mu je karierno pot začrtalo usodno srečanje z Materjo Terezo; spoznal je, da je njegovo poslanstvo pomagati najrevnejšim med revnimi prebivalci Indije. Sprva jim je ponujal predvsem medicinsko pomoč in mnogi so pešačili celo noč, da so prišli do ordinacije. Kmalu pa je ugotovil, da so zdravstvene težave zgolj del veliko širšega konteksta: so posledica tega, da ljudje nimajo pravilne prehrane, izobrazbe in osnovnih materialnih sredstev. Ker ne znajo brati, ne morejo upoštevati zdravnikovih navodil in ker so tako zelo nevedni, ne poznajo osnov za vzdrževanje higiene in ohranjanje zdravja. Postalo je jasno, da prebivalci nujno potrebujejo vsaj osnovno izobrazbo in tako so leta 1993 začeli s sponzoriranjem (botrstvom) desetih otrok. Po letu dni so bili rezultati zelo obetavni. Vsi otroci so bili zdravi, čisti in notranje neizmerno bogatejši. Izkazalo se je, da sta šolanje in zdravstvena oskrba otroka spremenili celotno družino. Verjamemo torej, da je v prvi vrsti izobrazba tista, ki bo prinesla izboljšanje tem revnim in zaostalim krajem. Danes obiskuje šolo več kot 2.000 0trok, ki jih podpirajo sponzorji ali botri iz 17 različnih držav. Dvanajst tistih, ki so prejemali pomoč iz programa botrstva, trenutno študira na univerzi. Poleg tega je zdaj novost uvedba četrtega programa Instituta – poleg zdravstva, izobraževanja in mikrokreditov tudi vpeljevanje avtonomije za ženske, kar naj bi privedlo do večje samostojnosti in lokalnega odločanja žensk in mater na področju, kjer deluje Institut.

KAJ BOTRSTVO POMENI? Otrok, ki ga sponzorirate, živi pri svojih starših. Za denar, ki ga prispevate, obiskuje šolo, dobi knjige, zvezke in ostale učne pripomočke, uniformo, čevlje, šolsko torbico, kosilo, ter če je treba tudi dodatno učno pomoč. Vaš prispevek se nakaže na šolo, ki jo otrok obiskuje.

KAKO DOLGO TRAJA BOTRSTVO? Otrok, ki ste mu boter, prihaja iz izjemno revne družine. Po navadi takšni otroci nadaljujejo šolanje do končane srednje šole (do 18. leta starosti), potem se zaposlijo. Tisti, ki želijo (kajti nekateri so zelo nadarjeni) pa lahko nadaljujejo šolanje na univerzi (do 21. leta). Če otrok prekine šolanje, vas o tem obvestimo, da prenehate s sponzorstvom. Če pa želite sponzorirati drugega otroka, vam bomo radi poslali mapo novega otroka.

KOLIKO TO STANE? 20 evrov na mesec. 20 evrov, ki bodo ustavili lakoto, bolezni, zlorabljanje in izkoriščanje, revščino, otroško delo, socialno in gospodarsko nepravičnost, problem kast ter bodo dali otroku človekove pravice in dostojanstvo.

KAKO V STIK Z NAMI? Najlaže po elektronski pošti na naslov: drustvo.kalkuta@telemach.net. Lahko pa nam pišete na naslov: Društvo Kalkuta Slovenija, Prešernova 47, 4260 Bled. Poslali vam bomo pristopno izjavo, mapo otroka, njegovo fotografijo in kratko družinsko zgodovino. Otrok vam bo ob novem letu napisal kratko pismo, ob zaključku šolskega leta pa boste prejeli fotokopijo njegovega spričevala, da boste obveščeni o njegovem napredovanju v šoli. Zelo veseli bomo vašega osebnega obiska v Kalkuti, obiska projekta in otroka na njegovem domu. Več o organizaciji IIMC si lahko preberete na spletnem naslovu: www.iimcmissioncal.org.