Domov - > eŠR ->

Mladi povezali Slovenijo

21.10.2011, avtor: Tina Cavnik / rubrika: zanimivo

Udeleženci so spoznali osnove računalništva, raziskovali internet in se naučili, kako pošiljati in prejemati elektronska sporočila. Na brezplačnih računalniških delavnicah se je družilo več kot 5.700 udeležencev in več kot 2.400 prostovoljcev, ki so skupaj premagovali strah in si izmenjavali izkušnje. Delavnice so obiskali tudi častni pokrovitelj projekta in predsednik Državnega sveta RS, mag. Blaž Kavčič, ter nekateri ambasadorji projekta, ki so se preizkusili v vlogi prostovoljcev in poskrbeli za prijetno ozračje. 

Simbioz@ e-pismena Slovenija, največji prostovoljski projekt letošnje jeseni, je v tednu e-opismenjevanja, od 17. do 21. oktobra, na lokacijah po vsej Sloveniji povezoval starejšo in mlajšo generacijo ter poskrbel, da so mladi prostovoljci starostnikom na razumljiv in prijazen način predstavili osnove uporabe računalnika. Akcija e-opismenjevanja je potekala skozi tri različne module - »Računalnik, moj prijatelj«, »Klik v svet« in »Brez elektronske pošte ne gre« -, ki so zajemali osnovno znanje računalništva, ki ga tako mladi kot starejši potrebujemo pri vsakdanjih opravilih.

V okviru priprav na projekt so organizatorji pripravili več kot 500 info točk in 54 vpisnih točk, v organizacijo pa je ekipa vložila več kot 10.000 prostovoljskih ur. Lokacije brezplačnih računalniških delavnic so potekale v 120 občinah po vsej Sloveniji in tako se je v 240 Simbioz@ učilnicah z računalniki poigravalo več kot 7.000 posameznikov.  

V vlogi prostovoljcev so se izkazali tudi častni pokrovitelj projekta in predsednik Državnega sveta RS, mag. Blaž Kavčič, ter nekateri ambasadorji projekta: sopranistka Irena Preda, voditelj Marko Potrč, vokalna skupina Perpetuum Jazzile, pevka Martina Šraj, igralka Iva Krajnc in Naj prostovoljec leta 2010, Benjamin Tomažič. 

»V Sloveniji se na vseh kulturnih področjih in v vseh generacijah skriva ogromno talenta. Z nesebičnim posredovanjem svojega računalniškega znanja in uporabe interneta lahko mladi občutno pomagamo starejši generaciji, da tudi ta deli svojo modrost in talent s celim svetom na način, ki ga v preteklosti ni imela,« so povedali pri mednarodno uspešni skupini Perpetuum Jazzile.

 Projektu je izrazila podporo tudi igralka Iva Krajnc: »Projekt Simbioz@ podpiram predvsem zaradi povezovanja ljudi, zaradi medgeneracijskih razlik, ki bogatijo naš družbeni vsakdan. Za spremembo lahko mlajši pomagamo in starejše nekaj naučimo. Pa tudi zato, ker je zabavno. Starejšim pa bi rada sporočila tole: računalnik ni pes, saj ne grize!«

Bistvo projekta so njegovi udeleženci in prostovoljci, ki so nam pridno pošiljali svoje vtise.

 Nad delavnico je bila izjemno navdušena 60-letna udeleženka Marina:»Doma smo pred tremi meseci dobili internet in računalnik. Nisem se ga upala dotakniti, ker sem se bala, da bom kaj pokvarila. Danes so se mi delavnice zdele super in še večkrat bi lahko bile. Glavno je to, da me zdaj ni več strah, naučila sem se kar nekaj, poleg tega pa lahko doma obrišem prah z računalnika. Saj veste, danes sploh ne moreš več živeti, če tega ne obvladaš. Za Simbiozo sem pa slučajno zvedela v Cankarjevem domu, pa ste me prepričali. Že nekaj časa sem razmišljala, če bi se udeležila tečajev na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Potem je pa prišla Simbioz@ in sem dobila neko spodbudo, ker je bila super priložnost, da sploh vidim, kako vse skupaj poteka. Največ težav mi je pa sigurno delala miška, ki se je nikakor nisem morala navaditi. Levi klik, desni klik, dvojni levi klik ... veliko informacij za en dan, bom še veliko vadila, preden bom zares obvladala!«

 »V vlogi asistenta mi je bilo zabavno in mislim, da so bili z nami zadovoljni tudi učenci. Naslednjega srečanja se veselim in poskusila bom prepričati še kakšne babice in dedke, da se udeležijo poučnega srečanja z računalniki,« je svojo izkušnjo opisala prostovoljka Špela.

Projekt je ustvaril mnogo pozitivnih in simpatičnih zgodb. Ena zagotovo najbolj prisrčnih je srečanje najstarejšega udeleženca in najmlajše članice ekipe Simbioz@. Na osnovni šoli Vide Pregarc v Ljubljani sta se v sredo, 19. oktobra, spoznala 97-letni Adolf in 5-mesečna Alina Mia, hčerka ene izmed članic ekipe Simbioz@. Mlada Alina Mia je s svojo razigranostjo razveselila svojega starejšega prijatelja, gospod Adolf pa je s svojo življenjsko energijo in pozitivizmom navdušil nas in pokazal, da se starost resnično ne šteje po letih, temveč po notranjem zadovoljstvu in počutju. Ko smo ga povprašali po tem, kaj mu je najljubše pri delu z računalnikom, je na navdušeno izstrelil: »Vse! Veste, zame je vse novo!«

 Za več informacij obiščite spletno stran www.simbioza.eu.