Domov - > eŠR ->

Prvo srečanje razrednih učiteljev

26.10.2011, avtor: Vesna Štemberger / rubrika: zanimivo

Dolga leta je zorela ideja o nujnosti stanovskega združenja razrednih učiteljev. Zato smo pred časom v manjši skupini (Mladen Kopasić, Mateja Trampuš, Jožica Frigelj, Branka Levstik, Stanka Štrukelj in Vesna Štemberger) začeli pripravljati vse potrebno za ustanovitev Društva razrednih učiteljev. Žal je za zdaj ostalo le pri pripravljenih dokumentih, saj med posamezniki, s katerimi smo delili idejo o ustanovitvi društva, nismo zaznali podpore, še manj pa navdušenja. Ideja pa se nikakor ni polegla. Zato smo se nekega sončnega dne (v rahlo drugačni zasedbi – Vesna Štemberger, Boris Lepojić in Mojca Odar) odločili, da poskusimo z nekoliko drugačnim pristopom, in organizirali 1. srečanje razrednih učiteljev.

Obveščanje učiteljev je potekalo prek elektronskih naslovov, ki nam jih je uspelo pridobiti, prek spletnih strani socialnega omrežja Facebook (skupina Razredni pouk – učitelji) ter prek spletnih učilnic Zavoda za šolstvo RS. Verjamemo, da s tem nismo dosegli vseh učiteljev in da marsikateri učitelj ni prišel zgolj zato, ker ni vedel, da se srečanje pripravlja. Zaradi časov, ki niso naklonjeni izobraževanju, še manj pa srečanjem kakršnih koli vrst, smo se odločili, da srečanje pripravimo v soboto, stroške pa zelo omejimo. Kljub temu je bilo 26 evrov za nekatere odločno preveč in so udeležbo na srečanju preklicali, ko so izvedeli, da jim delodajalec stroškov udeležbe ne bo pokril.

Vseh 78 udeležencev, ki so sobotni dan preživeli v CŠOD dom Bohinj, pa je bilo priča prvemu srečanju razrednih učiteljev. Tri delavnice, ki so se odvijale čez dan, so bile polno obiskane. Vključevanje elementov cirkuške pedagogike v pouk je zanimanje zbudilo predvsem z idejami, kako pozitivno vplivati na pozornost otrok, kako doseči, da otroci vztrajajo pri zadani nalogi, dokler ne dosežejo cilja ter kako nekatere osnovne spretnosti žongliranja s pridom uporabiti v minuti za zdravje. Matjaž Žmitek je udeležence delavnic kmalu prepričal, da se lahko cirkuških vragolij hitro naučimo.

Različni načini motivacije otrok, pri čemer je bilo posebej izpostavljeno delovanje možganov, so k debati pritegnili udeležence druge delavnice. Ustavili smo se pri različnih učnih tipih, razmišljali o tem, kaj vse v učilnici naredimo narobe in s tem sami ustvarjamo nemir, izmenjavali izkušnje ter se sami prelevili v učence, ki so imeli možnost preživeti 90 minut izjemno zanimive predstavitve z Natašo Zupanc.

Manca Marc je udeležencem ponudila v premislek nekaj zastrašujočih dejstev o obremenjevanju hrbtenice, ki se jih pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti sploh ne zavedamo. Tako recimo klasični »trebušnjaki« (pokrčeni nogi zataknjeni pod letvenik, dvig trupa do vzravnave v sed) pri enem samem dvigu pri 70 kilogramov težki osebi povzročijo pritisk na ledveni del hrbtenice, enak pritisku 600 kilogramov. Uporabne vaje za ohranjanje čvrstega hrbteničnega stebra, ki jih lahko naredimo mimogrede, nasveti za pravilno dviganje in nošenje bremena in po koncu predavanja še prava mala fizioterapevtska delavnica so bili pri udeležencih prav tako zelo dobro sprejeti.

Če smo bili v dopoldanskem delu razdeljeni po posameznih delavnicah, je bil pri kosilu čas za skupno druženje in klepet, ki se je zavlekel do poznih ur. Žal nam jo je vreme zagodlo in smo v popoldanskem delu izpustili načrtovane športne aktivnosti (za veslanje po jezeru je bilo malce premrzlo in premokro, na igrišču za odbojko je bil celo sneg). Zato pa smo sprejeli sklep, da se na naslednjem srečanju razrednih učiteljev (postalo naj bi tradicionalno) srečamo že spomladi, ko bo tudi čas, da ustanovimo Društvo razrednih učiteljev.