Domov - > eŠR ->

Svoboda in meje v otroštvu

7.11.2011, avtor: mag. Melita Kordeš Demšar / rubrika: aktualno

Združenje montessori Slovenije je nastalo z željo združiti pedagoge montessori in ponuditi izmenjavo izkušenj ter nadaljnja izobraževanja. Za drugi kongres pedagogike montessori smo si izbrali aktualno tematiko z naslovom Svoboda in meje v otroštvu.

Svoboda je ena izmed največjih vrednot sodobne družbe. Kako lahko že majhen otrok živi svobodno in ustvarjalno? Kako lahko odrasli vplivamo na to, da bo naš otrok postal svobodna, samostojna, odgovorna osebnost, ki bo znala odločno reševati probleme in bo pozorna tudi do drugih? O tem so nam spregovorili priznani domači in tuji predavatelji: dr. Jože Trontelj, predsednik SAZU, Susan Tracy, trenerka, strokovnjakinja s področja montessori, mag. Ester Fabiani in dr. Vilijem Ščuka, zdravnik in psihoterapevt. Zbralo se nas je več kot 100 udeležencev, tako pedagoških delavcev kot staršev, prihajajoč iz vseh koncev Slovenije. Verjamemo, da nam takšna srečanja dajejo moč in pogum za najpomembnejše delo, delo z otroki.

Januarja bo minilo 10 let, odkar je začel v Sloveniji delovati prvi vrtec montessori - Angelin vrtec v Ljubljani. Nato je sledil vrtec v Mariboru, za tem vrtca v Dravljah in Medvodah, v zadnjem letu še Hiša otrok Mali princ in Hiša otrok ABC. Skupno je v teh vrtcih več kot 330 otrok. Torej v vrtcih, ki delujejo po posebnih pedagoških načelih in so vpisani v razvid. Kmalu pa predvidevamo, da bodo vpisani v razvid še vrtci drugje po Sloveniji: na Viču, v Mariboru, v Novi Gorici. Krajši ali daljši čas pa že delujejo javni ali zasebni vrtci z elementi montessori: v Horjulu, na Ravnah na Koroškem, v Kamniku, Domžalah. Pogosto pa tudi v zasebnih varstvih vpeljujejo elemente pedagogike montessori: od Vrhnike, Celja do Ribnice in Novega mesta.

Strokovni svet za splošno izobraževanje je doslej potrdil tri programe za vrtce, ki delajo po posebnih pedagoških načelih montessori in en program za osnovno šolo montessori. V osnovni šoli montessori je letos 25 otrok v prvem in drugem razredu, vsako leto pa se jim bo pridružila nova generacija prvošolcev.