Domov - > eŠR ->

S spoznavanjem drugih najbolj bogatimo sebe

11.11.2011, avtor: Mag. Mojca Lazar Doberlet, prof. angleškega jezika, koordinatorica projekta / rubrika: utrip

Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje sodeluje v dvoletnem mednarodnem Comenius projektu Fingertips. Poleg naše šole sodelujejo še poljska osnovna šola iz mesta Olsztyn, mednarodna osnovna šola iz Trondheima na Norveškem, šola iz mesta Oeiras blizu Lizbone (Portugalska) ter osnovna šola Merivälja Kool iz predmestja Tallinna (Estonija). Sledimo programu dela, ki na vsaki šoli poteka medpredmetno, učenci in učitelji pa sodelujemo po svojih željah, močeh in sposobnostih.

Septembra smo spoznavali osnovne značilnosti vseh sodelujočih držav, nastali so izdelki pri različnih predmetih, nekatere smo tudi razstavili v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah. Oktobra so vsi učenci naše šole naredili obris svoje roke, ga opremili z imenom ter s kratkim sporočilom. Zbrani odtisi rok tvorijo krošnjo drevesa, ki krasi šolski hodnik. Prav tako je oktobra nastala računalniška predstavitev šole, Trbovelj in Slovenije, in sicer v treh jezikih, ki smo jo darovali učiteljem partnerskih šol na uvajalnem sestanku na Poljskem v drugi polovici oktobra. Srečanje učiteljev iz vseh partnerskih šol je gostila osnovna šola Szkola Podstawowa Nr 1 im R. Knosaly iz Olsztyna.

Slovenski predstavnici sva potovali z vlakom do Varšave ter z udobnim avtobusom (3,5 ure) do pokrajine jezer, do mesta Olsztyn na severu Poljske. Mesto ima približno 170.000 prebivalcev. Staro mestno jedro se začenja z velikimi vrati v nekdanjem obrambnem zidu ter skriva veliko lepo ohranjenih srednjeveških zgradb, vključno s cerkvami ter gradom, v katerem je nekaj časa živel in deloval Nikolaj Kopernik. V tem predelu ni velikih nakupovalnih središč, ni prometa in ne naglice vsakdanjega življenja. Novejši, sodobnejši del mesta se razvija okrog starega mestnega jedra.

V mestu je dvajset osnovnih šol, naša partnerska je najstarejša, zgrajena je bila takoj po koncu druge svetovne vojne in nosi ime po ustanovitelju. Na šoli je približno 300 učencev (od vrtca do vključno šestega razreda) ter 30 učiteljev in učiteljic. Pouk poteka podobno kot pri nas, torej so razredne učiteljice na nižji stopnji ter predmetni učitelji oziroma učiteljice na višji stopnji. Organizirajo dneve dejavnosti ter nastope za starše. Obvezen šolski predmet je poučevanje religije - katoliške vere. V vsaki učilnici visita križ in poljski grb. V tem šolskem letu so začeli urejati manjši vrt v okolici šole. Ocene so od 1 (nezadostno) do 6 (odlično). Učenci lahko v šoli dobijo malico in kosilo, ki ju pripravljajo na drugi šoli. Šolska telovadnica je v najvišjem nadstropju stavbe. Šolska zgradba je lepo vzdrževana, čista, ima široke in svetle hodnike, po katerih so izobešeni dosežki ustanove in njenih učencev. Hrup mladine na hodniku se lahko primerja z našim. Imajo posebno sobo, v kateri hranijo vse šolske kronike ter obeležijo vse pomembnejše dogodke na Poljskem, v mestu Olsztyn in njihovi šoli.

V kratkem skupnem času smo si gostujoči učitelj in osem učiteljic ogledali nekaj primerov dela v razredu, prisluhnili glasbeno-gledališkemu delu v angleškem jeziku, prisostvovali smo ekofestivalu in tam bili člani žirije, skupaj z otroki smo posadili narcise v šolskem vrtu in odigrali odbojkarsko tekmo z učenci. Obiskali smo vodstvo šole ter dali intervju za lokalni ter šolski časopis.

Naše primarno delo pa je bilo usklajevati zastavljene cilje projekta ter vsebinsko in terminsko določiti posamezne mobilnosti. Prvo skupno srečanje vseh sodelujočih držav, učencev in njihovih spremljevalcev bo v Trbovljah, in sicer od 14. februarja do 19. februarja 2012. Učenci bodo v štirih delovnih dneh razmišljali ter ustvarjali v sklopu različnih tem, in sicer: Kako smo si kulturno enaki/različni, Jezikovne značilnosti posameznih evropskih držav, Narodne pesmi in plesi, Verska raznolikost. Otroci bodo nastanjeni pri prijaznih družinah naših učencev; za pomoč smo starše prosili že na uvodnem roditeljskem sestanku. Čaka nas veliko dela. S spoznavanjem drugih pa najbolj bogatimo sebe.