Domov - > eŠR ->

Po Bukovici sledi enota Reteče

11.11.2011, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Nedavno je Vrtec Škofja Loka odprl v delavskem Frankovem naselju v občinskem središču obnovljeno enoto Rožle, 26. oktobra pa enoto Bukovica v istoimenski vasi na začetku Selške doline. V tem primeru sta stopili skupaj občina in Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka, ki je imela po besedah direktorja Mitja Vodnjova prazne trgovsko-skladiščne prostore z javno tehtnico. Komaj štiri mesece po njegovem pogovoru z županom mag. Mihom Ješetom sta se v lepo urejene najemne pritlične prostore doma vselili skupini osemindvajsetih otrok, starih od enega do treh let. V pritličju so zdaj za dobro počutje otrok in zaposlenih urejeni vetrolov, dve igralnici, razdeljevalna kuhinja, sodobne sanitarije za otroke in zaposlene, garderobe, pisarna za zaposlene ter dodatna shramba za igrala in pripomočke ter sodobna kurilnica za cel dom. Naložba v temeljito obnovo prostorov doma in njegovega stavbnega pohištva je znašala več kot tristo tisoč evrov. Za lepše pročelje podružnične šole Bukovica, fasado zadružnega doma ter izgradnjo pločnika z opornim zidom ob regionalni cesti Škofja Loka-Železniki, pa je bilo treba odšteti občini 49 tisoč, Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja v sklopu projekta Ureditev vaškega jedra Bukovica pa 83 tisoč evrov.  Ravnateljica Janja Bogataj je zadovoljna, da za vstop v Vrtec Škofja Loka zdaj ni več čakajočih otrok, ki bi izpolnjevali pogoje za vključitev vanj. Naslednji vrtec, ki ga bodo obnovili, bo na drugi strani cestne osi Železniki-Škofja Loka-Jeprca-Ljubljana, in sicer v vasi Reteče, ki je v zadnjem času pridobila precej novih prebivalcev.

 Foto: Stanislav Jesenovec

Slika zgoraj: Ravnateljica Janja Bogataj: »Verjetno se v tej dvorani še nikoli ni zbralo toliko ljudi. Ta enota vrtca prinaša v to vas novo vrednoto, novo življenje, novo veselje, mladost in svežino, ki jo prinesejo v okolje otroci.«

Spodaj levo: Janja Bogataj, Mitja Vodnjov, pedagoške delavke iz enote Bukovca Janja Božič, Nevenka Savić, Irena Pohleven in Urška Jeraša ter projektni vodja obnove Darko Mavrin .

Spodaj desno: Vrtec na Bukovici bo z razvojem dobil tudi oddelka starejših predšolskih otrok in bo tako s podružnično šolo oblikoval želeno vaško vzgojno-izobraževalno jedro.