Domov - > eŠR ->

O tekmovanju za Cankarjevo priznanje

14.11.2011, avtor: šr / rubrika: aktualno

 Slavistično društvo Slovenije je 11. novembra letos pripravilo posvet, na katerem so osvetlili začetne pobude za to tekmovanje, spremembe skozi čas, razpravljali so o zdajšnjih vsebinsko oblikovnih konceptih in mogočih alternativah.

Predsednica društva dr. Boža Krakar Vogel je dejala, da vseh težav, ki se ob tem tekmovanju pojavljajo, tekmovalci ne čutijo. Zdaj je ocenjevanje nalog zunanje, zato z njim nimajo več posebnih težav.  Prej pa so mentorice navijale za svoje učence in se zgražale nad ocenjevanjem kolegic. Zdaj se ukvarjajo pretežno z drugimi vprašanji, denimo, kakšne cilje naj tekmovanje zasleduje, je namenjeno eliti ali naj bo množično, naj bo le pisno ali tudi ustno, je mogoče tekmovati na različne načine, naj bo ocenjevane podobno drugim zunanjim preverjanjem znanja …

Klemen Lah pa je obžaloval, da »so podlegli pritisku države, ki je dosežke na tekmovanju uvrstila tudi med merila za podeljevanje Zoisovih štipendij«. S tem so morali omejiti število prejemnikov priznanj in možnosti za prehod na druge ravni. Opozoril je, da bi morali poiskati način, kako bi ob objektivnem ocenjevanju ne žrtvovali ustvarjalnosti. Ob tem je predlagal še razmislek o tem, da ne bi izbirali le med slovenskimi avtorji.

Celoten članek boste lahko preberali v zadnji letošnji številki ŠR, ki izide 16. decembra.