Domov - > eŠR ->

Z obiskom nas je počastil dr. Danilo Türk

24.11.2011, avtor: Manja Žugman Širnik / rubrika: utrip

 Pred dnevi, ko so vse slovenske osnovne šole in vrtci nestrpno pričakovali trenutek, ko bo na pogrnjenih mizah zadišalo po svežem mleku, domačem medu, maslu in zelenem jabolku, je Osnovno šolo Polhov Gradec s svojim obiskom počastil predsednik republike dr. Danilo Türk.

Projekta Tradicionalni slovenski zajtrk smo se z veseljem lotili tako učitelji kakor tudi naši učenci. S svojim ustvarjalnim duhom so sodelovali prav vsi. Zdelo se je, da je dihala prav vsa šola. Pri urah smo se veliko pogovarjali o zdravem načinu prehranjevanja in o prednostih domačega pridelovanja hrane oziroma živil, o omenjeni tematiki pa so učenci lahko prisluhnili tudi na predavanju učiteljice biologije Katje Premrl in Malči Božnar, ki je otroke še posebej poučila o pomenu čebelarske obrti.

Učenci so se v sklopu projekta udeležili tudi likovnega in literarnega natečaja ter tako izlili na plano svoje umetniške sposobnosti. Nekateri so pisali pesmi, spet drugi pa so se lotili izdelovanja panjskih končnic. Pri pevskem zboru so se pod vodstvom učiteljice Metke Tramte naučili zapeti eko pesem z naslovom Francelj Žabec, ki jo je napisal Mika Vanhanen. Pesem ima svoje korenine na Finskem, za šolske potrebe pa jo je prevedla knjižničarka Darinka Orel, ki je ob slavnostnem dnevu poskrbela tudi za pester kulturni program.

Predstavniki šolskega parlamenta so imeli posebno čast, saj so lahko predsednika skupaj s pevskim zborom pospremili na šolsko dvorišče, kjer so posadili drevo, posvečeno Organizaciji združenih narodov ter mirnemu reševanju sporov.