Domov - > eŠR ->

Huda prostorska stiska GŠ Kranj

7.12.2011, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Krajevna skupnost Stražišče v prvem tednu decembra ponudi svojim in drugim občanom MO Kranj kulturni teden. Letos bo že 24. potekal do sobote 10. decembra. Na prvem, ponedeljkovem večeru (5. 12.) so poleg MePZ KPD Zarja iz Železne Kaple pod vodstvom mag. Boža Hartmana in likovnic iz iste avstrijske koroške občine Tanje Prušnik, Martine Traunik, Nežike Novak in Norberta Klavora, predsednika KS Stražišče Jureta Kristana, slavnostnega govornika prof. dr. Petra Venclja, podžupana mag. Janeza Freliha ter predsednika Enotne liste iz Železne Kaple Gabrijela Hribarja nastopili učenci in učenke Glasbene šole Kranj.

Njena ravnateljica Petra Mohorčič je navzočim predstavila uspehe šole in tudi vse težje prostorske zagate tega kolektiva. Povedala je, da je bila Glasbena šola Kranj ustanovljena leta 1909. V tem letu jo obiskuje 522 učencev individualnega pouka, ki se učijo dvajset različnih inštrumentov. Šola je v letu 2010 odprla tudi baletni oddelek, obiskujejo pa jo tudi otroci predšolskega obdobja. Skupaj ima tako približno 650 učencev.

V zadnjem času na šoli delujejo tudi simfonični, pihalni, godalni, flavtistični, kitarski in harmonikarski orkester, v letošnjem šolskem letu pa so spet vzpostavili pouk pevskega zbora. Učenci višjih letnikov obiskujejo še komorne igre.

Zaradi številnih dejavnosti, v katere so vključeni učenci Glasbene šole Kranj, je prostorska stiska vse hujši problem, na katerega že več let neuspešno opozarjajo. Glasbena šola Kranj je brez lastnih prostorov za vaje orkestrov, brez lastnih prostorov za plesni oddelek, pa tudi primernih učilnic za komorno igro ni. Enako je z dvoranama, saj sta komaj zadosti veliki za razne razredne in interne nastope, javne nastope pa morajo organizirati zunaj prostorov šole – največkrat v avli Mestne občine Kranj. In še spodbuden podatek. V lanskem šolskem letu so učenci GŠ Kranj na različnih mednarodnih tekmovanjih zasedli kar enajst prvih mest. Že zato si zaslužijo ustrezne in predvsem varne prostore.

Predstavitev Glasbene šole Kranj je ravnateljica sklenila z besedami: »Naj tudi nocojšnji nastop v Stražišču izzveni kot poziv k reševanju prostorske problematike Glasbene šole Kranj.«

 

Foto: Stanislav Jesenovec

Slika zgoraj: Ravnateljica Petra Mohorčič: »Lani smo se udeležili 12 tekmovanj za glasbila, enega za solfeggio in enega za pihalni orkester. Tekmovalo je 40 učencev, nekateri večkrat. Dosegli so: 25 zlatih priznanj (od tega 11 prvih mest), 20 srebrnih priznanj, 13 bronastih priznanj in 9 priznanj za udeležbo – vsega skupaj je bilo torej 67 udeležb na različnih tekmovanjih. Tekmovanja so se udeležili tudi učenci pihalnega orkestra, ki so zmagali v svoji kategoriji.

Spodaj levo: Kvartet klarinetov, ki so ga sestavljali Janja Lesjak, Domen Kos, Katja Kobe in Luka Gantar je zaigral Sladko romanco P. M. Duboisa. Njegova mentorica je Eva Krajnčan.

Spodaj desno: Mateja Grašič, Urša Kavčič in Ajda Valher so ob klavirski spremljavi Petra Milića in pod mentorstvom Janeza Hostnika zapele tercet iz opere Rinaldo G. F. Hendla. Na nastopu smo slišali tudi skladbo G. Schockerja: Trije plesi za dve flavti v izvedbi flavtistk Anje Kišek in Katarine Rogelj ter pianistke Mateje Grašič pod vodstvom mentorice Bogomile Mrdjenović.