Domov - > eŠR ->

Šola bogati življenje Podblice in okolice

16.12.2011, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Najprej so v najvišje ležeči PŠ Podblica, v kateri se je pričel pouk 1917. leta, za skoraj 46 tisoč evrov postavili pet svetilk javne razsvetljave ob klancu, ki vodi iz vasi proti šolski zgradbi in igrišču. V šoli so odstranili izrabljeno in trhlo stavbno pohištvo in sicer petnajst oken, pet okenskih lin, enajst notranjih vrat in vhodna. Zamenjali so jih 15. oktobra. Vodja šole Anica Kordež, ki je letos na Podblici sedmo šolsko leto, je začela s pozdravom: »Prav lepo pozdravljeni v naši lepi, topli, obnovljeni šoli.« Kasneje je spremembo v 94-letni zgradbi opisala s primerjavo, da je bilo pred prenovo ob prihodu v šolo pred sedmimi leti v razredu devet, zdaj pa je devetnajst stopinj, in ne more povedati, kako se imajo lepo. Vsem se je tudi zahvalila, da so uredili javno razsvetljavo proti šoli, da se zjutraj ne bodo več spotikali in celo padali.

Ravnatelj OŠ Stražišče Pavel Srečnik, h kateri sodi PŠ Podblica, je razširil njeno pripoved s podatkom, da so v zadnjih letih na tej hribovski šoli s pomočjo občine in krajanov pridobili novo streho, centralno kurjavo, opremo za kuhinjo. Šola ima tudi e-točko. Učencem, učiteljicam in staršem se je zahvalil, da so znali potrpeti v taki zgradbi in da se sedaj lahko veselijo teh pridobitev. Če že navajamo številke, zapišimo, da so v tem šolskem letu v prvem razredu Nina, Manca in Lara, v četrtem pa Jerca, Katja, Žana, Maks, Monika, Ines, Nejc in Primož. Prvi razred poučuje Erika Dobovšek, četrtega pa Anica. »Lani je kazalo, da naj bi letos poučevala le tri otroke,« je omenila Anica, »zato so starši prosili občino, če lahko izjemoma poučujemo letos tudi četrti razred. Odobrili so nam in seveda je na šoli povsem drugače, ko je v njej enajst prisrčnih otrok.«  Pouk v podbliški šoli začenjajo s pogovorom ob jutranjem čaju, ki ga kuharica pripravi na novem štedilniku, na katerem potem skuha s pomočjo drv slastna kosila. Očitno je, da so ti šolarji srečni v svojem okolju, saj so glasno, razločno in z velikim žarom izvedli recitacijsko-pevski program in s prisrčnim nastopanjem ogreli dlani prav vseh prisotnih, pa naj so bili krajevni ali občinski svetniki, občinski uradniki in župan s svojimi podžupani. Ogrelo je tudi učenčevo sporočilo, da so odprti v svet, za kar je kriv internet, ter da so s pomočjo EU v tej šoli veliko pridobili. Zato je Monika na blok flavto zaigrala del Beethovnove Ode radosti. Napovedano je sicer bilo, da bo zaigrala evropsko himno, a potem bi morali pred njo slišati himno Slovenije. Tako, kot bi bilo prav, da bi tudi na plakat o evropskem projektu o uporabi sadja v šoli, pridali levo od zastave EU zastavo Slovenije. Slednjo v razmerju 1:2, prvo pa 2:3. Župan Mohor Bogataj je izpostavil, da se je svet MO Kranj odločil, da ne bo urejal in razvijal le mesta, ampak tudi podeželje. »Prav teh enajst vaših zlatih otrok je vredno vsakega napora, evra in naložbe,« je še pridal, »da bodo lahko ostali na začetku šolanja tu, da ne doživijo stresa že v prvih letih šolanja. Za program, s katerim so ga globoko presenetili, pa jim je čestital.  Predsednik sveta KS Podblica Igor Pogačnik se je tudi vsem zahvalil za dosedanje sodelovanje pri urejanju šolske zgradbe in okolice in potem vse skupaj povabil na neuradni del srečanja v prisrčno dvorano gasilskega doma. Na njenih stenah pa je mogoče spoznati, kako delavni in ustvarjalni ljudje živijo na tem pobočju Jelovice.

 

Foto: Stanislav Jesenovec

Foto Zgoraj: (od leve) Vodja šole Anica Kordež, predsednik sveta KS Igor Pogačnik in  župan Mohor Bogataj.

Spodaj levo: Velika učilnica PŠ Podblica je bila pretesna za vse starše otrok, ki so in obiskujejo PŠ Podblica in goste.

Spodaj desno: Učenci so kleno recitirali, peli in se spremljali na glasbilih.